Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цирколюция". Гео Калев, който прави фестивал за социален цирк


Гео Калев
Гео Калев

Той е фотограф и артист. Използва изкуството, за да помага на маргинализираните хора. Мотивиран е да работи за по-здраво общество. Гео Калев е Човек на деня на Свободна Европа.

Чували ли сте за концепцията "социален цирк"? А знаете ли какво всъщност означава тя?

Идеята за "социален цирк" възниква в Европа в края на 20 век. Това е вид цирково изкуство, което цели да подкрепи хора, нуждаещи се от интеграция в обществото. Този вид занимания повишават самочувствието, физическия тонус и комуникацията със заобикалящия свят.

"През последните седем години практикуваме в много места из България - центрове за настаняване на деца без родители, хора с трайни увреждания и много други различни пространства", разказва Гео Калев пред Свободна Европа.

Калев е част от организацията на фестивала "Цирколюция", който започва в четвъртък. Събитието ще продължи до неделя, като идеята му е да достигне до най-много зрители. Фокусът е върху достигането до хора със специални потребности и предлага безплатни билети на зрители с увреждания и в неравностойно положение.

В интервю за Капитал Калев казва, че циркът вече не е само за забавление. Заедно със съмишлениците си той го използва като инструмент за преодоляване на трудности, за възвръщане на достойнството и самочувствието на хората.

За целта представленията се провеждат в защитени пространства. В тяхната подготовка участват психолози и треньори по различни циркови дисциплини.

Гео Калев
Гео Калев

"Всички заедно осъществяваме една комуникация, която променя човек към по-добро", коментира Калев пред Свободна Европа.

Той разказва, че едно от най-големите предизвикателства е създаването на разбиране у хората, защото това е комуникация "човек към човек". Въпреки трудностите, той е мотивиран да работи за по-здраво общество, което подкрепя слабите и нуждаещите се.

Социалният цирк, според Калев, се различава от традиционния по много аспекти. Традиционният е затворен бизнес формат, предлагащ едно и също шоу в различни градове и се характеризира с конкуренция, а не с партньорство.

За сравнение, социалният цирк предоставя възможност за циркови обучения, при които се насърчава сътрудничеството между хората и целта не е печалба.

Социалният цирк се адаптира към индивидуалното състояние на участниците в него. По този начин един от ключовите му елементи е именно общуването. При него се прилагат ясни правила, които правят всички участници победители.

Пример за събитие от такъв тип е фестивалът "Цирколюция", който е за съвременен и социален цирк.

"Ще бъде открит с изложба на Драгомир Драганов, която представлява ретроспекция на цирковото изкуство в България за последните 40 години", разказва Калев.

Част от програмата са и представленията "Фрекуенция", което разказва за човешкия живот и отвъдното и "Оркестърът на жонгльорите", чиято идея е да създаде мост между музиката и съвременния цирк.

"Цирколюция" ще продължи до неделя, 13 октомври, в пространството "Топлоцентрала" в София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG