Връзки за достъпност

Извънредни новини

Генерал Суровикин е отстранен като командващ руската авиация


Генерал Сергей Суровикин
Генерал Сергей Суровикин

Генерал Сергей Суровикин, известен като "Генерал Армагедон" от руските таблоиди, е освободен като командващ руската авиация. Това съобщи РИА Новости в сряда сутринта, позовавайки се на информиран източник.

За временно изпълняващ длъжността началник на Генералния щаб на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия, е назначен генерал Виктор Афзалов.

Суровикин не се е появявал публично от 24 юни, когато основателят на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин направи краткотраен бунт срещу ръководството на армията в Русия.

Тогава Суровикин направи видеообръщение към бойците на "Вагнер", като ги помоли да се оттеглят. Поведението му във видеото породи съмнения, че е бил принуден да го направи.

След видеото Суровикин не е виждан или чуван публично. Няколко медии съобщиха, че има данни, че Суровикин е бил задържан от властите, разследващи бунта.

За отстраняването на генерал Суровикин първи съобщи журналистът Алексей Венедиктов, като се позова на таен президентски указ, отбелязва Радио Свобода. В същото време, според Венедиктов, Суровикин не е уволнен от армията, той остава на разположение на Министерството на отбраната.

Източник на РБК, "запознат със ситуацията", казва, че освобождаването му е заради преместване на друга работа. "В момента той е в кратка ваканция", казва един от събеседниците на медията.

Според журналистката Ксения Собчак Суровикин е уволнен със затворен указ на 18 август. Този документ не е официално публикуван.

Наистина има пропуски в номерирането на публичните укази на Владимир Путин за тези дати, отбелязват журналистите на "Важных историй". На 17 август се появи Указ № 622 "За реда за разработване и актуализиране на прогнозата за научно-технологичното развитие на Руската федерация", а на 18 август - Указ № 624 "За присвояването на почетното име на 14-и изтребител авиационен полк". Какво се крие под документ № 623 е неизвестно.

За отстраняването на генерала от поста съобщиха и руски провоенни блогери. "Рибар" пише, че Суровикин е бил отстранен почти веднага след бунта на ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин. Каналът в Телеграм е свързван с бивш служител на Министерството на отбраната на Русия.

Сергей Суровикин командва войната в Украйна от октомври 2022 г. до януари 2023 г. След това е преместен на поста заместник-командващ, под командването на началника на Генералния щаб Валери Герасимов. В същото време от 2017 г. Суровикин изпълнява длъжността командир на ВКС.

През юли "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че най-малко 13 високопоставени руски военни са били задържани след бунта на Пригожин. През юли освободен беше генерал Владимир Селивьорстов, който командваше 106-а въздушнодесантна дивизия, а малко по-рано - генерал Иван Попов, командващ 58-ма общовойскова армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG