Връзки за достъпност

Извънредни новини

Газ, джудо и лов на соколи. Как се печелят стотици милиони, ако си близък до президента


Разследване на "Свободна Европа" разкри как компания, свързвана със зетя на президента на Узбекистан, получава договори за милиони от търговия с природен газ от държавата.
Разследване на "Свободна Европа" разкри как компания, свързвана със зетя на президента на Узбекистан, получава договори за милиони от търговия с природен газ от държавата.

Това е история за власт, семейни връзки, съмнителни държавни договори за природен газ на завишени цени, които носят над 100 млн. долара на фирма, свързана с президентския зет. Историята е от Узбекистан, но следите водят и до Дубай.

Фирма фантом, свързана със семейството на президента на Узбекистан, е спечелила над 100 млн. долара чрез съмнителни договори с държавата. Една от доходоносните сделки е за доставка на природен газ на завишени цени за най-големия производител на цимент в страната, установи разследване на Свободна Европа (RFE/RL).

Разкритията как се раздават изгодни държавни поръчки на компания на име Ultimo Group Limited ("Ултимо Груп") показват мащаба на това, което в България се нарича шуробаджанащина, а другаде - непотизъм или кронизъм, в политическия елит на Узбекистан. Начело на страната е президентът Шавкат Мирзийоев.

Узбекският държавен глава миналата година нареди на институциите да изкоренят корупцията в енергийния сектор на фона на недостиг на газ - дефицит, който предизвика обществено възмущение в богатата иначе на газ страна. Мирзийоев прави заявки за “прозрачност” в управлението още от 2019 г., обръщайки се към времената на авторитарния си предшественик Ислам Каримов, който почина през 2016 г.

"Узбекистан продължава да бъде авторитарна държава, характеризираща се с високи нива на корупция, непотизъм и злоупотреба с власт", пише в най-новата оценка за страната организацията за борба с корупцията "Трансперанти интернешънъл". Макар докладът да отбелязва, че в последните години е постигнат "известен напредък в политическите и икономическите реформи".

Как се раздават договори на компании, близки до властта в страната?

"Ултимо Груп" и договори за милиони

Разследване на узбекската служба на Свободна Европа установи, че сътрудници на зетя на Мирзийоев са свързани с фирмата "Ултимо Груп". Компанията може да е неизвестна, но получава държавен договор на стойност поне 36 млн. долара за продажба на природен газ на завишени цени за узбекския циментов гигант Qizilqumsement.

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев и членове на семейството му позират по време на гласуването на предсрочните президентски избори в Ташкент, Узбекистан, 9 юли 2023 г.
Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев и членове на семейството му позират по време на гласуването на предсрочните президентски избори в Ташкент, Узбекистан, 9 юли 2023 г.

Документите, получени от Свободна Европа, показват, че "Ултимо Груп" е получила и над 66 млн. долара под формата на банкови преводи от държавния монополист за транзит на газ - "Узтрансгаз", както и че компанията е внесла близо 1 млрд. куб. м газ от съседен Туркменистан.

"Ултимо Груп" е регистрирана в узбекската столица Ташкент през март 2021 г. Капителът ѝ е 9500 долара, а адресът - обикновен апартамент.

Учредители на дружеството са Дильор Каюмов, който е бил член на групата на емигрантските узбекски поддръжници на президента, и Тухфат Анвархуджаев, чийто баща преди това е бил в Службата за държавна сигурност. Чичо му в момента е посланик в Турция.

Според узбекските фирмени регистри нито един от двамата мъже няма участие в други дружества, въпреки че Каюмов е работил в петролно-газовия сектор с канадската компания RLG International, която по време на основаването на "Ултимо Груп" е била консултант на узбекския държавен петролно-газов монополист "Узбекнефтегаз".

Президентският зет Умаров

"Ултимо Груп" всъщност се оказва част от цяла трансгранична мрежа от компании, простираща се от Ню Йорк до Дубай и Хонконг. Фирмите търгуват с луксозни стоки и се управляват от сътрудници на зетя на Мирзийоев - Отабек Умаров.

Централна фигура в мрежата е и Азизджон Камилов, доверено лице на Умаров, който е начело на узбекската федерация по джудо и зам.-председател на олимпийския комитет на страната.

През последните няколко години Умаров се превърна в знаменитост в Узбекистан, въпреки че формално е само чиновник на средно ниво. Но той общува с чуждестранни високопоставени личности и кралски особи, агресивно поддържа и имиджа си на главен покровител на узбекските спортисти.

Ключов елемент от този имидж е собствената му марка спортни дрехи 7Saber. Тя облича олимпийските състезатели на страната. Марката е представена през 2021 г. и пряко свързва Умаров с мрежата от компании и сътрудници, свързани с "Ултимо Груп".

Въпреки внезапната си и доходоносна поява преди три години, "Ултимо Груп" остава корпоративен фантом. Фирмата няма функциониращ уебсайт или публичен профил, а в собствеността участва на хартия пенсионер без видим бизнес опит.

Свободна Европа потърси коментар от Умаров, "Ултимо Груп" и множество узбекски правителствени органи и компании за това как газовият посредник е успял да си осигури десетки милиони долари от държавни поръчки почти веднага след създаването си. Никой от тях не отговори навреме за публикацията.

Писмената молба за коментар до офиса на президента Мирзийоев също остана без отговор.

Един от акционерите в "Ултимо Груп", който държи 50% от капитала - Тухфат Анвархуджаев, заяви, че няма връзка с Умаров, а отношенията си с Камилов определи като "приятелски". Той заяви, че Умаров и Камилов "нямат нищо общо" с компанията.

Природен газ за милиони

Циментовият завод Qizilqumsement, който по това време е 86% собственост на правителството на Узбекистан, прогнозира, че ще се нуждае от по 375 млн. куб. м природен газ за 2021 и 2022 г. По закон заводът трябва да проведе търг за доставчик.

Графика, която показва как "Узтрансгаз" продава природен газ на клиентите си. Източник: Проспект на "УзбекНефтГаз" на Лондонската фондова борса
Графика, която показва как "Узтрансгаз" продава природен газ на клиентите си. Източник: Проспект на "УзбекНефтГаз" на Лондонската фондова борса

Тръжната процедура тъне в мъгла, но на 13 април 2021 г. Qizilqumsement подписва договор с "Ултимо Груп". Само седмица по-рано компанията регистрира официалния си домейн в интернет. Изграден сайт още няма.

Съгласно договора и последващите изменения "Ултимо Груп" трябва да доставя 379 млн. куб. м газ на Qizilqumsement годишно срещу най-малко 36,6 млн. долара, показва анализ на документите, до които Свободна Европа има достъп.

Преди това циментовият завод - междувременно приватизиран, е купувал газ директно от държавата на преференциална цена. Когато започва да работи с "Ултимо Груп", цените нарастват с 50 %.

Компанията доставчик не е производител на газ, нито пък контролира тръбопроводите, по които се доставя горивото. Те са на държавния монополист "Узтрансгаз", който по това време е натоварен чрез декрет на Мирзийоев да купува и транспортира местен и чуждестранен природен газ и да го продава на местни потребители. Циментовият завод е свързан към мрежата.

Според проспекта на "Узбекнефтегаз" на Лондонската фондова борса през ноември 2021 г. - годината, в която е сключен договорът на "Ултимо Груп" със завода, "Узтрансгаз" продава природен газ на Ozsanoat Qurilish Materiallari и други "стратегически партньори в индустриалния сектор". Цената е 63 долара за 1000 куб. м.

При тази цена през 2021 г. циментовият завод би спестил около 10 млн. долара, ако купуваше газа си от "Узтрансгаз", вместо от "Ултимо Груп", която таксува между 95 и 145 долара за 1000 куб. м.

Защо Qizilqumsement би платил прекалено много, за да придобие газ от посредник, остава неясно, особено като се има предвид правителственото постановление от 2019 г., с което "Узтрансгаз" става единственият пряк доставчик на природен газ за ключови потребители.

Писмените запитвания до циментовия завод, "Ултрансгаз" и "Ултимо Груп" засега са без отговор.

Правителственото постановление от 2021 г., цитирано като основание за договора между Qizilqumsement и "Ултимо Груп", може да е хвърли повече светлина. Но в копието на договора, което Свободна Европа прегледа от архивирана страница на узбекски правителствен сайт за търгове, този документ е заличен.

Договорът между "Ултимо Груп" и държавния тогава циментов завод Qizilqumsement, подписан през април 2021 г.
Договорът между "Ултимо Груп" и държавния тогава циментов завод Qizilqumsement, подписан през април 2021 г.

Колко точно е печалбата на "Ултимо Груп" от договора съм завода остава неясно. Но банкови документи и митнически данни разкриват, че компанията е участвала в сделки с природен газ на обща стойност близо 200 млн. долара.

От април 2021 г. до март 2022 г. фирмата е внесла над 955 млн. куб. м от държавната газова компания в съседен Туркменистан. Общата посочена стойност на този газ е 88,5 млн. долара. "Туркменгаз" не отговори на въпроси за този си износ.

"Ултимо Групд" е внасяла туркменския газ на цена от 69 до 106 долара за 1000 куб. м през 2021 г. и от 110 до 116 долара за 1000 куб. м през 2022 г., докато е продавала газ на Qizilqumsement на цена от 95 до 145 долара за 1000 куб. м, съгласно договора за доставка.

"Узтрансгаз", по чиито тръби се пренася туркменски газ в Узбекистан, също плаща на "Ултимо Груп" десетки милиони долари през същия период.

Банкови документи, получени от Свободна Европа, показват, че от януари до септември 2022 г. "Узтрансгаз" е извършила поне осем плащания на обща стойност 66,6 млн. долара към компанията. Основанието за преводите е "плащане за природен газ" съгласно договор "34/26-2021".

Банкови извлечения, получени от "Свободна Европа"
Банкови извлечения, получени от "Свободна Европа"

Свободна Европа не успя да установи какъв е този договор, а "Ултимо Груп" и "Узтрансгаз" не отговориха на на въпроси за откритите банкови преводи.

Свободна Европа не успя да открие и друга търговска дейност на "Ултимо Груп", извън договора с циментовия завод, вноса на туркменски газ и плащанията от "Узтрансгаз".

Арабски кралски особи и важни клиенти

Откакто застава начело на Федерацията по джудо на Узбекистан през 2018 г., Азизджон Камилов е сътрудник на Умаров, който през 2007 г. се жени за дъщерята на Мирзийоев - Шахноза.

Камилов и Умаров работят в тясно сътрудничество за популяризиране на бойните изкуства в страната. Двамата често пътуват и се снимат заедно.

Именно тези отношения разкриват политическите връзки на високо равнище, които тайният газов посредник "Ултимо Груп" поддържа, докато си осигурява държавни поръчки за над 100 млн. долара след основаването си през март 2021 г.

Вече изтрита снимка в Инстаграм, получена от Свободна Европа, показва Камилов и един от акционерите във фирмата - Тухфат Анвархуджаев. Кадърът е от рожден ден.

На изтритата вече снимка в IИнстаграм Камилов (вдясно) е заедно с Тухфат Анвархуджаев, който притежава 50% от акциите на "Ултимо Груп".
На изтритата вече снимка в IИнстаграм Камилов (вдясно) е заедно с Тухфат Анвархуджаев, който притежава 50% от акциите на "Ултимо Груп".

Но това не е единствената връзка на Камилов с компанията.

Електронният адрес на "Ултимо Груп", посочен в корпоративните регистри, принадлежи на Бехруз Абдушукуров, който е работил като мениджър в узбекската компания Falcon Hunting Solutions. Основава я Камилов през 2018 г.

Един от бизнес партньорите на Абдушукуров е регистрирал домейна за сайт на "Ултимо Груп", а управителят ѝ Равшан Муталов е бил в още две дружества с акционер Абдушукуров.

В телефонен разговор със Свободна Европа Муталов заяви, че е участвал в газови сделки с Туркменистан, но през последните две години не е работил в този сектор. Той отказа повече подробности и не отговори на подробно писмено запитване.

Потърсен по телефона, Абдушукуров заяви, че не знае защо неговият електронен адрес е посочен в корпоративните документи на "Ултимо Груп" и отрече да е свързан с компанията. Той отрече и да познава Муталов, въпреки общото им участие в дружества. Заяви, че не си спомня всички директори на своите фирми.

Абдушукуров каза, че ще отговори на подробен списък с въпроси, но не го направи навреме за публикацията.

Falcon Hunting Solutions описва себе си като компания за екотуризъм, която се фокусира върху трофейния лов, както и върху "опазването на околната среда" и "запазването на биоразнообразието". В доклад на Азиатската банка за развитие компанията фигурира като управляваща лова на рядката птица африканска хубара "за арабски кралски семейства".

Сред кралските особи, които са били клиенти на такива екскурзии, е дубайският принц Хамдан бин Мохамед бин Рашид ал-Мактум, на чиято сватба през 2019 г. са присъствали Умаров и Камилов.

Престолонаследникът пристига в Узбекистан през октомври 2019 г. за една от няколкото екскурзии за лов на соколи в централноазиатската държава. Когато баща му шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум се присъедини към него в Узбекистан по-късно през октомври, Умаров и Камилов са сред тези, които го посрещат на летището.

Шейхът на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум каца в Узбекистан и е посрещнат на летището от Отабек Умаров и Азизджон Камилов.
Шейхът на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум каца в Узбекистан и е посрещнат на летището от Отабек Умаров и Азизджон Камилов.

В дните след пристигането си престолонаследникът на Дубай е на лов за соколи в парцел от 300 хектара в югозападната част на Узбекистан, където Falcon Hunting Solutions си сътрудничи с дубайското кралско семейство за увеличаване на популацията на африканска хубара.

Falcon Hunting Solutions участва и в работата на ръководената от Камилов узбекска федерация по джудо, с която е изградила училища по джудо. При откриването на поне едно от тях се вижда логото на марката на Умаров - 7Saber.

Седалището на Falcon Hunting Solutions е посочено като офис сграда в Ташкент, в която се помещават и други компании с документирани връзки с Камилов, Умаров и техните бизнес партньори - включително няколко фирми, които водят до мрежата на "Ултимо Груп" в Обединените арабски емирства.

Човекът, който отговаря на телефона в узбекската федерация по джудо, казва, че Камилов рядко идва в офиса и не може да се говори с него. Камилов не отговори на въпроси за "Ултимо Група", изпратени на личната му електронна поща.

Двойниците от Дубай

През юли 2021 г., четири месеца след създаването на "Ултимо Груп" в Узбекистан, в свободната икономическа зона на Шарджа в Обединените арабски емирства е регистрирано дружество със същото име.

Освен заявените бизнес цели - които включват търговия с петролни продукти - малко неща подсказват, че фирмата е свързана с узбекистанското дружество.

Но данните от открити източници и корпоративните документи, прегледани от Свободна Европа, разкриват, че сътрудници на Умаров са участвали и в новосъздадената компания в ОАЕ. И че тази компания е била част от по-широка трансгранична мрежа, занимаващи се с луксозни стоки и услуги. В това число и със скъпи автомобили - една от добре известните страсти на Умаров.

Управител на арабското едноименно дружество е британският гражданин Рос Конън, показват данни от C4ADS - базирана във Вашингтон организация с нестопанска цел за анализ на данни и глобални изследвания.

Конън има преки бизнес отношения с Умаров. На бляскаво събитие в Ташкент през юни 2021 г. за представянето на нова линия дрехи под марката 7Saber на Умаров, британецът е представен като главен изпълнителен директор на Berkeley Square Project Management - дубайска компания, която според Умаров е придобила правата върху марката.

Британският гражданин Рос Конън на представянето на марката за спортни облекла 7SABER в Ташкент, 26 юни 2021 г.
Британският гражданин Рос Конън на представянето на марката за спортни облекла 7SABER в Ташкент, 26 юни 2021 г.

Конън посочва работното си място като Berkeley Square Investments - име, което повтаря това на дубайската компания, придобила правата върху 7Saber. Но компания с това име не се открива нито в Лондон, нито в Дубай.

Узбекската служба на RFE/RL посети адресите в двата града, посочени на уебсайта Berkeley Square Investments, но не можа да открие никакви доказателства за Конън или неговата компания там.

В писмена кореспонденция Конън заяви, че ще препрати въпросите на Свободна Европа относно "Ултимо Груп" "на правилното лице", но не отговори на въпросите за собствената си роля в компанията.

Друго лице, свързано с дубайската "Ултимо Груп", също свързва компанията както с Умаров, така и с по-широката мрежа от компании със съвпадащи имена, служители, акционери, сътрудници.

На уебсайта на икономическата зона, в която е регистрирана дубайската фирма, са посочени два електронни адреса на дружеството. Единият принадлежи на Конън, а другият - на самоопределилия се като "професионалист в областта на луксозните стоки и бижутата" Дониор Кадиров.

През май 2023 г. узбекската федерация по джудо публикува снимки на висши узбекски спортни служители, включително Умаров и Камилов, които се срещат с джудисти в Доха, Катар. До Умаров е застанал Кадиров - единственото лице на снимките, което няма официална роля в узбекската спортна институция.

Отабек Умаров (третият вдясно) и Дониор Кадиров (вторият вдясно) на състезание по джудо в Доха, Катар
Отабек Умаров (третият вдясно) и Дониор Кадиров (вторият вдясно) на състезание по джудо в Доха, Катар

Кадиров, който е публикувал видеоклип в Инстаграм, на който е заедно с Камилов и руската звезда в смесените бойни изкуства Хабиб Нурмагомедов, е пряко или непряко свързан с поне четири дружества от мрежата "Ултимо Груп", регистрирани в Узбекистан, ОАЕ, Хонконг и САЩ.

Сред тях са дружества, работещи под имената Rushmore, Boutique Seven и World Trade Solutions - които се занимават с луксозни часовници и консиерж услуги - и друго, което се позиционира като дилър на луксозни автомобили.

Жена, която отговаря на телефонните обаждания в офиса в ОАЕ, където се намират няколко от дружествата от мрежата, описа Кадиров като свой шеф и предлага въпросите да бъдат изпратени по електронна поща. Отговори не последват.

Изчезването

Дейността на "Ултимо Груп" на узбекския пазар на природен газ спира привидно толкова бързо, колкото е започнала преди три години.

Базите данни за държавните поръчки в Узбекистан и агрегаторите на корпоративни данни не откриват компанията някога да е печелила - или дори да е кандидатствала - за държавен търг, след като си е осигурила договора за 2021 г. за доставка на природен газ на Qizilqumsement на стойност поне 36 млн. долара.

Вносът на туркменски газ от узбекската компания е приключил през март 2022 г., сочат митническите регистри, а последното от известните плащания на обща стойност 66 млн. долара, които фирмата е получила от "Узтрансгаз" - банков превод на 20 млн. долара - е от септември същата година.

По някое време след юли 2022 г. акционерът и основател на "Ултимо Груп" Дильор Каюмов прехвърля 50-процентния си дял на 67-годишната си майка Матлюба Каюмова.

Потърсен по телефона, съпругът на Каюмова заяви пред узбекската служба на Свободна Европа, че не може да коментира собствеността ѝ и че всички въпроси трябва да се отправят към самата компания.

Другият акционер и основател Тухфат Анвархуджаев е запазил 50-процентния си дял в "Ултимо Груп".

След като първоначално е регистрирана на жилищния адрес, на който са регистрирани Каюмов и майка му, фирмата в крайна сметка премества официалния си адрес в хотел "Ичан Кала" в центъра на Ташкент. Хотелът е многократно свързван с узбекската компания "K7 Хотел Мениджмънт", която е 100 % собственост на брата на Отабек Умаров - Ойбек Умаров.

Междувременно Каюмов понастоящем работи като старши мениджър в "Ташкент Сити Мол" - огромен обект, построен с подкрепата на Мирзийоев от централноазиатския магнат Хабибула Абдукадир, който преди това си е партнирал с роднини на узбекския президент.

Дильор Каюмов, директор на "Ташкент Сити Мол", по време на посещението на президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев в търговския център на 5 март 2024 г.
Дильор Каюмов, директор на "Ташкент Сити Мол", по време на посещението на президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев в търговския център на 5 март 2024 г.

През март Каюмов прави обиколка на търговския център, кадри от която са публикувани както от администрацията на Мирзийоев, така и от търговския център. Във видеоклипа, публикуван от "Ташкент Сити Мол", се вижда, че първият магазин, в който Каюмов води Мирзийоев, е на спортните облекла 7Saber.

Форум

XS
SM
MD
LG