Връзки за достъпност

Извънредни новини

Адвокатът на Румен Гайтански-Вълка свързва ареста му с разрива между Доган и Пеевски в ДПС


Румен Гайтански-Вълка. Снимката е от 19 август
Румен Гайтански-Вълка. Снимката е от 19 август

Арестът на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка е свързан с разрива между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и единия председател на партията Делян Пеевски. Това каза адвокатът на Гайтански Константин Симеонов в предаването “ЕвроДикоФ” по телевизия Евроком.

Гайтански е обвинен по разследване за отпуснат кредит за 148,5 млн. лв. от Българската банка за развитие (ББР) през 2019 г. Той е в ареста от средата на август, когато се предаде доброволно. Гайтански е смятан за близък до Ахмед Доган, който в момента е в конфликт с Делян Пеевски.

На въпрос на водещия Сашо Диков дали е предупредил клиента си, че ще бъде "задържан, защото Пеевски иска така", адвокатът на Гайтански Константин Симеонов отговори: "Точно така".*

"И всъщност всичко, което се случва и с Росенец, и с Бояна, и с това, са сцени от един и същи сериал, който е подготовка за предстоящите избори", каза Симеонов в предаването, излъчено в петък.

Доган беше изгонен от двете резиденции, които обитаваше столичния квартал “Бояна” и в парка "Росенец" близо до Бургас, известни като “сараите”, след началото на спора му с Пеевски.

Адвокатът показа и писмо на Гайтански, в което той свързва ареста си с “актуалната политическа обстановка”, без да дава повече подробности.

Гайтански е обвинен в подбудителство в длъжностно присвояване. Обвинението е свързано с кредит за 148,5 млн. лв., отпуснат от държавната Българска банка за развитие (ББР) през 2019 г. По случая са обвиняеми също бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и Иван Георгиев, който е представител на фирмата, получила кредита - “Роудуей кънстракшън”.

Прокуратурата твърди, че Гайтански умишлено е склонил Мавродиев да извърши престъпление, като част от парите от кредита са използвани за изплащане на дивиденти на Гайтански в размер от 46 млн. лв., а над 26 млн. лв. са били използвани от дружеството “Кристална вода” за изплащане на задължения на ТЕЦ “Варна”, свързана с Ахмед Доган.

Гайтански и адвокатът му отхвърлят обвиненията.

За заемите за стотици милиони, раздавани от ББР, се знае от 2021 г., когато управляваше първото служебно правителство на Румен Радев с премиер Стефан Янев и министър на икономиката Кирил Петков. Според тогавашните разкрития кредити в голям размер от ББР са получавали и дружества, свързани с братята Кирил и Георги Домусчиеви и с Делян Пеевски.

Въпреки сигналите и журналистическите разследвания прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията не предприеха действия в продължение на години.

Институциите предприеха мерки срещу Гайтански, след като започна конфликтът между Доган и съпредседателя на движението Делян Пеевски, довел до разцепването на ДПС.

Гайтански придобива популярност като собственик на фирмите, които отговарят за сметосъбирането в София до 2006 г. и на практика монополизират почистването на столицата. През 2018-19 г. той се връща в бизнеса с боклука в София с ново дружество - “Грийн партнърс”.

През друго дружество Гайтански притежава мажоритарния дял от столичната къпалня “Мария Луиза” в Борисовата градина. През друга фирма той е собственик на постройки край язовир “Искър”, обявени за незаконни от съда.

През 2017 г. Гайтански регистрира заедно с Ахмед Доган обща фирма - “Уотър витал”, която по-късно е закрита.

*Изречението е редактирани след публикуването на текста, за да отрази въпроса, на който Симеонов отговаря.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG