Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина Иван Гарелов


Иван Гарелов
Иван Гарелов

Журналистът Иван Гарелов е починал във вторник сутринта след продължително лечение, съобщиха от болница „Пирогов“.

Той беше транспортиран по спешност в неврореанимацията на болницата през юли след черепно-мозъчна травма при тежък инцидент, пише БТА.

Иван Гарелов е роден през 1943 г. в село Смилец, област Пазарджик. Завършва специалност Журналистика в Софийския университет. По-голямата част от кариерата му е свързана с Българската национална телевизия (БНТ). Отразява събития на Балканите, Близкия Изток и Азия.

Гарелов е водещ на седмичното политическо предаване "Панорама" от 1979 до 2000 г. След началото на промените в България през 1990 г., предаването се превръща в основна платформа за изява на политици от бившата комунистическа партия и зародилата се антикомунистическа опозиция.

През 1989 г. той отразява депортирането на българските турци в Турция от гледна точка на комунистическата пропаганда, но година по-късно става единственият журналист, който публично се извинява за това.

В началото на кариерата си Гарелов е бил за кратко щатен служител на Първо главно управление на Държавна сигурност (ДС), което отговаря за външното разузнаване. Преди това е изпратен в разузнавателна школа на КГБ в Съветския съюз.

През 1972 г. Гарелов става репортер в БНТ, където е отговарял за резидентурата на ДС под прикритие като агент "Талев", показаха разсекретени документи от архивите на комунистическите тайни служби.

През 2000 г. Иван Гарелов става директор на "Новини и актуални предавания" в Нова телевизия, но остава на поста само една година. От 2004 до 2007 г. е водещ на "Вот на доверие" по бТВ. По-късно Гарелов работи и в ТВ7, финансирана от фалиралата КТБ. Издал е няколко книги.

След 2001 г. Гарелов се ангажира политически с НДСВ, партията на бившия цар Симеон Сакскобургготски, който спечели изборите и стана премиер. Тогава Гарелов е медиен съветник на партията. През 2017 г. той за кратко става и медиен съветник на служебния премиер Огнян Герджиков, също представител на НДСВ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG