Връзки за достъпност

Извънредни новини

Г-7 ще отпусне на Украйна 50 млрд. долара кредит от замразени руски активи


Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони е домакин на срещата на Г-7 в Италия. До нея е американският президент Джо Байдън.
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони е домакин на срещата на Г-7 в Италия. До нея е американският президент Джо Байдън.

Страните от Г-7 ще отпуснат на Украйна кредит от 50 млрд. долара, за който ще използват приходите от замразени руски държавни активи.

Това съобщиха световните агенции в четвъртък, първият ден от тридневната среща на върха в Италия на лидерите на най-богатите демокрации в света - САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Италия, Япония и Германия.

Украйна ще използва средствата, за да засили отбраната срещу Русия и да поправи щетите от руските атаки.

Според Вашингтон около 280 млрд. долара активи на Руската централна банка (РЦБ) са били блокирани от западните страни заради санкциите, наложени на Москва след началото на непредизвиканата ѝ инвазия в Украйна през 2022 г.

По-голямата част от тези средства са били замразени на територията на Европейския съюз (ЕС).

Страните членки се съгласиха натрупаните лихви от активите да бъдат използвани за подпомагане на Украйна. Базираната в Брюксел финансова институция "Юроклиър" (Euroclear), която към момента държи най-голяма част от замразените активи на РЦБ, съобщи, че е събрала около 4,4 млрд. евро лихви през 2023 г.

Първоначално САЩ настояваха да се използват не само приходите от лихви, но и самите замразени активи, но това би било значително по-трудно. Докато активите са замразени и не могат да бъдат достъпни за Москва, те все още принадлежат на Русия. Превръщането им в конфискувани активи изисква много по-сложни съдебни процедури. Вместо това ЕС заделя печалбите, генерирани от активите.

Основна тема по време на срещата на лидерите на страните от Г-7 е войната в Украйна. Очаква се те да излязат и с позиции, свързани с продължаващата война между Израел и Хамас в Ивицата Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG