Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ситуацията във Франция се успокоява след пета нощ на насилие


Френският президент Еманюел Макрон в Елисейския дворец в Париж, 30 юни 2023 г.
Френският президент Еманюел Макрон в Елисейския дворец в Париж, 30 юни 2023 г.

Най-малко 78 души бяха задържани на различни места във Франция в нощта срещу понеделник, сред които 20 в Париж, съобщава телевизия БФМТВ, цитирана от БТА.

Безредиците избухнаха след като във вторник полицай застреля 17-годишен младеж в парижкото предградие Нантер.

За сравнение в резултат на безредиците в нощта срещу неделя бяха задържани около десет пъти повече, повечето от тях младежи.

Призивите за спокойствие, отправени от властите и от роднините на застреляния Наел изглежда са били чути, защото тази нощ ситуацията в страната е доста по-спокойна.

Ескалация имаше все пак в някои населени места, които наложиха намесата на полицията със сълзотворен газ, но като цяло нощта е протекла спокойно в сравнение с предходните пет вечери. Из Франция са разположени 45 000 полицаи с бронирана техника.

По-късно в понеделник френският президент Еманюел Макрон ще приеме председателите на двете парламентарни камари Яел Браун-Пиве и Жерар Ларше. Във вторник ще се срещне с над 220 кметове на засегнати от размириците населени места.

По-късно в понеделник премиерката Елизабет Борн приема председателите на парламентарните групи в Националното събрание (долната камара на парламента).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG