Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво ще стане във Франция, ако парламентът изпадне в безизходица


Президентът на Франция Еманюел Макрон произнася реч по време на церемония за отдаване на почит на цивилните жертви на войната в Сен Ло, Северозападна Франция, на 5 юни 2024 г.
Президентът на Франция Еманюел Макрон произнася реч по време на церемония за отдаване на почит на цивилните жертви на войната в Сен Ло, Северозападна Франция, на 5 юни 2024 г.

След близо седмица Франция гласува за нов парламент. В него се очаква крайнодесният Национален съюз да е най-силно представен, но без абсолютно мнозинство.

Извънредните избори бяха свикани от президента Еманюел Макрон във вечерта след изборите за Европейския парламент (ЕП), на които партията на крайнодясната Марин льо Пен победи неговия съюз с близо двойно по-висок резултат.

Сега основният въпрос е как може следващият парламент, който се очаква да бъде силно фрагментиран, да избегне политическата парализа.

Краткият отговор

Не се знае със сигурност. В случай че евроскептичната, антиимигрантска партия Национален съюз (НС) спечели мнозинство, се очаква да бъде избран премиер от тази партия, който на практика ще има повече власт от Макрон на вътрешнополитическата сцена.

Предполага се, че дори да няма такова, президентът все пак ще предложи поста на най-голямата парламентарна група, която според социологическите проучвания ще бъде именно НС. Предложението след това се гласува в парламента.

В член 8 от френската Конституция се казва, че президентът назначава министър-председателя, но не се посочва какви критерии трябва да следва.

Кой ще стане премиер

НС каза, че водещият в листата на партията на евроизборите Жордан Бардела ще бъде нейният кандидат за министър-председател, но той ще се откаже от тази длъжност, ако НС заедно със съюзниците си не спечели абсолютно мнозинство от поне 289 места в 577-членния парламент.

Тъй като конституцията не посочва как да избере кандидатурата за премиер, на теория Макрон би могъл да се опита да събере анти-НС алианс и да предложи поста на друга партия или на някого, който не е политически обвързан.

В момента не съществува широко обединение срещу НС. По-рано Макрон призова партиите да се обединят, за да не допуснат управление на крайната десница.

Президентът би могъл да предложи поста и на обединението на левите партии, които ще се явят на изборите заедно. Според социологическите проучвания се очертава те да са втори след НС и ако получат възможност да излъчат свой премиер, биха могли да опитат да сформират правителство на малцинството.

Ще сработят ли тези варианти

Ако НС спечели относително мнозинство и приеме премиерския пост, ще започне т.нар. период на "съжителство" с Макрон. Това се е случвало три пъти в съвременната политическа история на Франция, но не и с крайнодесните.

Ако НС има мнозинство, но не е на власт, тя би могла да блокира или да промени предложения на правителството. Конституцията дава на правителството някои инструменти за заобикаляне на това, но с известни ограничения.

Ако НС си осигури абсолютно мнозинство, това до голяма степен ѝ гарантира премиерския пост, тъй като ще може сама да принуди всяко правителство, което не одобрява, да подаде оставка.

Ако няма коалиция

Възможно е нито една от трите групи - крайнодясна, центристка и лява - да не е достатъчно голяма, за да управлява сама, да постигне коалиционно споразумение или да получи гаранции, че може да управлява жизнеспособно правителство на малцинството.

В такъв случай Франция рискува да изпадне в политическа парализа, да не се приемат почти никакви закони, а служебното правителство отговаря само за най-важните настоящи дела.

Може ли Макрон да подаде оставка

Макрон изключи тази възможност, но тя може да се превърне в опция, ако се стигне до безизходица. Нито парламентът, нито правителството могат да го принудят да го направи.

Какво със сигурност няма да се случи

Конституцията гласи, че не може да има нови парламентарни избори за още една година, така че незабавното повторно гласуване не е опция.

Какво още да трябва да знаем

Резултатът от парламентарните избори във Франция е трудно да се предвиди, тъй като кандидатите се състезават за стотици депутатски места. Една необичайна и кратка кампания може да означава, че резултатът ще се различава от прогнозите на социологическите проучвания.

Форум

XS
SM
MD
LG