Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Той е искал да бъде парашутист, но е станал джихадист". Пътят от Париж до лагера за терористи


Питър Шериф (в средата на лявата снимка) излиза с белезници на гърба от бус на международното летище в Джибути, малко преди да бъде екстрадиран с полет до Париж, 22 декември 2018 г.
Питър Шериф (в средата на лявата снимка) излиза с белезници на гърба от бус на международното летище в Джибути, малко преди да бъде екстрадиран с полет до Париж, 22 декември 2018 г.

Той израства в християнско семейство в Париж, но се озовава в Ал-Кайда. Искал е да бъде парашутист, но е станал джихадист. Укривал се е с години. Сега Питър Шериф се изправя пред френския съд по обвинения за тероризъм, а всички очакват да разберат каква е ролята му в атаката срещу "Шарли ебдо".

7 януари 2015 г. Около половин час преди 12:00 на обяд двама терористи, въоръжени с автомати "Калашников", пушка и гранатомет, нахлуват в редакцията на парижкото сатирично издание "Шарли ебдо". Те откриват безразборна стрелба и убиват 12 души. Други 11 са ранени.

Следва двудневно издирване на извършителите, при което друг терорист взима заложници в супермаркет. Всичко приключва с престрелка с полицията, след която равносметката от атаките включва общо 17 убити и 21 ранени. Тримата терористи също са ликвидирани.

Досега по различни обвинения в съучастие и подпомагане на тези нападения са осъдени общо 14 души. Но тези присъди така и не разкриха отговора на основния въпрос: как младежи, родени и отгледани в Париж, са способни на подобен кървав акт?

Сега френското общество очаква да разбере това в рамките на нов съдебен процес. Той започна миналия месец, а първото му заседание по същество е насрочено за 4 октомври.

Подсъдимият е Питър Шериф, 42-годишен мъж, роден във френската столица. Той познава от дете братята Саид и Шериф Куаши - терористите, които извършиха атаката в редакцията на "Шарли ебдо".

От парка "Бют-Шомон" до Ал-Кайда

Тримата израстват в североизточния 19-и район на Париж и стават част от терористичната клетка "Бют-Шомон", кръстена на известния градски парк и ръководена от ислямския проповедник Фарид Бениету. За клетката се знае, че е била активна в началото на този век.

Досието на Питър Шериф от терористичната му дейност през следващите години е дълго. Затова и във Франция се надяват, че покрай делото срещу него ще научат повече за това как се радикализират местни младежи, дори когато са възпитани в християнски семейства. Именно такъв е случаят с подсъдимия Шериф.

През 2003 или 2004 г. той се присъединява към терористичната групировка Ал-Кайда в Ирак. Тя е отговорна за атентатите от 11 септември 2001 г. и към онзи момент все още се ръководи от Осама бин Ладен, ликвидиран от американски командоси през 2011 г.

Полицай патрулира до рисунка на 11 от жертвите на терористичната атака в редакцията на "Шарли ебдо", Париж, 7 януари 2023 г.
Полицай патрулира до рисунка на 11 от жертвите на терористичната атака в редакцията на "Шарли ебдо", Париж, 7 януари 2023 г.

Няколко месеца след пристигането си в Багдад Шериф е заловен от американските сили и впоследствие е осъден на 15 години затвор. През 2007 г. той обаче успява да избяга в Сирия.

Следва ново залавяне, след което той е екстрадиран във Франция. През 2011 г. Шериф получава нова присъда – този път 5 години затвор. Преди да ги излежи обаче, той отново бяга – в Йемен. Там той влиза в редиците на Ал-Кайда на Арабския полуостров (AQAP). Именно този клон пое отговорност за атаката срещу "Шарли ебдо".

Втората екстрадиция във Франция

През 2015 г. Питър Шериф е включен в списъка на САЩ с издирвани "глобални терористи". Към този момент той вече е известен и като Абу Хамза.

Три години по-късно, през 2018 г., го залавят в африканската република Джибути, чийто бряг отстои на около 20 км от Йемен и Арабския полуостров. Там Шериф бяга с двете си деца и жена си, която впоследствие умира.

Питър Шериф беше задържан в Джибути на 16 декември 2018 г.
Питър Шериф беше задържан в Джибути на 16 декември 2018 г.

В края на същата година той за втори път е екстрадиран във Франция. В родината си получава нови обвинения за престъпления, свързани с тероризъм и извършени между 2011 и 2018 г.

Шериф е обвинен и за отвличането на трима френски хуманитарни работници в Йемен през 2011 г.

Ако бъде признат за виновен, терористът може да получи доживотна присъда.

Според адвоката на "Шарли ебдо" Ришар Малка процесът срещу Шериф ще бъде важен за това френското общество да разбере как човек като него може да извърви пътя от сърцето на Европа до терористични тренировъчни лагери в Близкия изток.

"Той е роден в християнско семейство и е приел исляма. Той е искал да бъде парашутист, но е станал джихадист", коментира Малка пред Радио Франс Интернасионал. "[Шериф] стигна от "Бют-Шомон" до Бин Ладен. Този път очевидно е натрупал уроци, на които си струва да се спрем. Десетки хиляди младежи от цяла Европа са тръгнали по него."

Новите обвинения срещу Питър Шериф

Обвинителният акт срещу Шериф съдържа доказателства, че той е участвал във военни действия на Ал-Кайда на Арабския полуостров (AQAP) и има "принос в производството на самоделни взривни устройства и търсене на цели за атаки".

Френските разследващи смятат, че подсъдимият е "улеснил интегрирането в AQAP на един от братята Куаши, най-вероятно – Шериф [Куаши]", както и че е знаел за плана за извършване на атаки в Париж.

Рисунка на Питър Шериф в момента, в който той за пръв път се изправя пред съда в Париж по новите си обвинения за подпомагане на братята Куаши в атаката им срещу "Шарли ебдо", 16 септември 2024 г.
Рисунка на Питър Шериф в момента, в който той за пръв път се изправя пред съда в Париж по новите си обвинения за подпомагане на братята Куаши в атаката им срещу "Шарли ебдо", 16 септември 2024 г.

Според свидетели, сред които е и покойната жена на Питър Шериф, клонът на Ал-Кайда в Арабския полуостров е поискал от членовете си в Йемен да се върнат в страните, от които са дошли, за да организират там атаки.

Прокуратурата твърди, че по време на престоя си в Йемен Шериф се е срещнал с Ануар ал-Авлаки, американо-йеменски радикален проповедник и високопоставен член на AQAP, убит през 2011 г.

Сред доказателствата по делото са и записи от подслушването на телефона на подсъдимия, за които френските власти твърдят, че показват "устойчивостта на неговите радикални ислямистки убеждения" и "неговото отхвърляне на френското общество".

Самият Питър Шериф засега отрича да е знаел за подготовката на атаките в Париж от януари 2015 г. По този повод един от адвокатите му каза пред АФП, че той ще излезе "с искрено изявление" по време на процеса.

На този фон адвокатът на "Шарли ебдо" се надява да получи конкретни отговори: "Какво кара хората да изоставят някои от най-напредналите страни в света, дори и да не са перфектни, за да отидат да живеят в пълно варварство и да обезглавяват и режат гърлата на хората? Как е възможно?"

Цветя в памет на убитите журналисти от "Шарли ебдо" са оставени пред входа на бившата редакция на изданието на Площада на свободата на изразяване, Париж, 12 януари 2023 г.
Цветя в памет на убитите журналисти от "Шарли ебдо" са оставени пред входа на бившата редакция на изданието на Площада на свободата на изразяване, Париж, 12 януари 2023 г.
  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG