Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът одобри помощ за Украйна от 60 хил. евро


Парламентът одобри помощ за Украйна от 60 хил. евро, 10 април 2024 г.
Парламентът одобри помощ за Украйна от 60 хил. евро, 10 април 2024 г.

Народното събрание одобри финансова помощ за Украйна в размер на 60 хиляди евро. Става дума за участието на България в 4-годишна програма на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Парите са от утвърдените трансфери за помощ за развитие и хуманитарна помощ по бюджета на Министерството на външните работи за 2023 г.

Новината идва месец, след като България транспортира военна техника към Украйна, която се защитава от руската агресия. България е една от страните, които доставят най-много оръжия на украинската армия, след като страната беше нападната от Русия през февруари 2022 г.

Законопроектът беше приет с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Опозицията се обяви против ратификацията на документа. Срещу решението възразиха най-активно от "Възраждане" и "Има такъв народ".

Четиригодишната програма надгражда и доразвива Плана за действие на ОИСР за Украйна, който се прилага от 2015 г. Дейностите и мерките по нея са на обща стойност 16,5 милиона евро.

Финансирането е изцяло с доброволни вноски от страните членки на ОИСР, кандидати за членство и партньори, които имат желание да я подкрепят. България кандидатства за членство в организацията.

Наскоро Европейският съюз реши с приходите от замразените руски активи да се купуват оръжия за Украйна, както и да ѝ предостави 5 млрд. евро за допълнителна военна помощ.

Генералният секретар на ООН Йенс Столтенберг пък предложи да бъде създаден петгодишен фонд от 100 млрд. евро за подпомагане на Украйна, която да е независима от управленските решения в САЩ. Това става на фона на блокирания от републиканците в САЩ нов пакет с американска помощ за Украйна.

Забавяне или спазване на закона. Как българските БТР-и заминават за Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG