Връзки за достъпност

Извънредни новини

Възход на крайнодесните в европарламента, но ЕНП остава с най-много депутати


Манфред Вебер - лидер на ЕНП в европарламента, Марин льо Пен - лидерката на френскаат крайнодясна "Национален сбор" и Джорджа Мелони - премиерка на Италия и лидерката на
Манфред Вебер - лидер на ЕНП в европарламента, Марин льо Пен - лидерката на френскаат крайнодясна "Национален сбор" и Джорджа Мелони - премиерка на Италия и лидерката на

Европейската народна партия (ЕНП) печели изборите за Европейски парламент (ЕП) според прогнозните резултати към 20:15 часа. Крайната десница обаче отбелязва значително увеличаване на евродепутатите си - тя печели вота в страни като Австрия и Франция и е втора политическа сила в Германия.

Изборите за Европейски парламент се проведоха между 6 и 9 юни. Те бяха организирани във всички 27 страни членки на Европейския съюз (ЕС), като заедно с тях в България се проведоха и избори за Народно събрание. Предварителните данни сочат, че и на двата вота в България първа политическа сила е ГЕРБ-СДС, която е част от ЕНП.

Победа за ЕНП

ЕНП, която включва в редиците си консервативни и дясноцентристки партии, ще има най-много депутати в бъдещия европарламент - общо 181. Това сочат предварителните данни към 20:15 ч, публикувани на официалния сайт на ЕП.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави своята германска партия, Християндемократическия съюз, която е част от ЕНП, за резултата ѝ на изборите, след като екзитполовете показаха, че тя е спечелила най-много гласове.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер също приветства победата на ЕНП.

"При днешната победа става дума за доверие и отговорност. Говори за начина ни на правене на политика", написа той в Екс.

Втора сила в европарламента ще е групата на Социалистите и демократите със 135 членове. В нея досега влизаха и евродепутатите от БСП.

На трето място се очаква да е центристката група на "Обнови Европа" с 82 депутати. Част от нея са евродепутатите от ДПС, като от "Продължаваме промяната" също са давали заявки да се присъединят към нея, след като влязат в ЕП.

Четвърти според прогнозите са Европейските консерватори и реформатори - 71 депутати, "Идентичност и демокрация" - 62, Зелените - 53 и Левицата - 34.

Възход на крайната десница

Във Франция крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен печели убедително с 32,4% от гласовете. Това става ясно от екзитпол на френския Институт за изследване на общественото мнение (Ifop) и консултантската компания "Фидюсиал", представен от телевизия Те Еф 1.

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Еманюел Макрон "Ренесанс" с 15,2%. В тази връзка Макрон обяви разпускането на парламента. Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 30 юни и 7 юли, каза той в неделя вечерта.

Междувременно в Австрия крайнодясната "Партия на свободата" е вероятният победител, според прогноза, публикувана след края на изборния ден в неделя, пише немската Тагесшау.

Според нея крайнодясната австрийска партия има 27% и изпреварва социалдемократите и консерваторите в страната. По време на предизборната кампания "Партия на свободата" заемаше евроскептична позиция под лозунга "Да спрем лудостта на ЕС" и представяше ЕС като подстрекател на войната в Украйна.

Сериозен успех отбелязва и крайната десница в Германия, въпреки че не печели изборите. Според екзитполове, цитирани от немската обществена телевизия ARD, крайнодясната "Алтернатива за Германия" заема второто място с 16,3% след консервативната Християндемократическа партия.

Очаква се високият резултат на крайнодесните формации да измести европарламента вдясно и да увеличи броя на евроскептиците, отбелязва Ройтерс.

Гласуването за Европейски парламент започна в четвъртък в Нидерландия, а в други страни - в петък и събота. По-голямата част от страните, включително България, проведоха изборите си в неделя.

Очаква се след изборите от 2024 г. по-голямото представителство на крайната десница да доведе до създаване на коалиция, която да измести политиките на европарламента вдясно.

Въпреки победата на ЕНП, партията вероятно ще се нуждае от подкрепата на някои десни националисти, като "Италиански братя" на италианската министър-председателка Джорджа Мелони, за да си осигури парламентарно мнозинство.

Резултатите за Италия обаче все още не са ясни.

Възможно е и европарламентът да бъде по-фрагментиран, което ще направи приемането на определени мерки по-трудно и по-бавно. Поради увеличаването на евроскептичните партии и тези, близки до Русия, като "Алтернатива за Германия" и "Възраждане", това може да засегне и решения, свързани с войната на Русия в Украйна.

Европейският парламент е законодателният орган на ЕС. Той гласува закони, които са от ключово значение за гражданите и компаниите в 27-те държави от ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG