Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската прокуратура влезе в "Булгартрансгаз"


Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. До встъпването си в длъжност през април той беше шеф на "Булгартрансгаз" и беше начело на компанията по времето, в което тя сключи договор с турската "Боташ".
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. До встъпването си в длъжност през април той беше шеф на "Булгартрансгаз" и беше начело на компанията по времето, в което тя сключи договор с турската "Боташ".

Европейската прокуратура влезе в офисите на държавната „Булгартрансгаз“. Достъпът ѝ бил обезпечен от полицията. До момента от институцията няма официална информация за причината за проверката.

бТВ съобщава, че по информация на МВР проверката е свързана с договора с турската газова „Боташ“. Той беше сключен по време на служебния кабинет с премиер Гълъб Донев, назначен от президента Румен Радев.

По-късно във вторник вътрешният министър Калин Стоянов каза, че действия се извършват в още няколко града като Сливен и Козлодуй.

Новината идва на фона на отказа на „Боташ“ да предоговори условията по договора, сключен между турската компания и българските „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Към момента България не се възползва по никакъв начин от него, но за сметка на това плаща а близо 500 хил. долара на ден за достъпа до втечнен газ от Турция.

В няколко медии се появи информация, че обект на проверките е и разширението на газохранилището в "Чирен", което се финансира включително и с европейски средства.

Европейската прокуратура има компетентност да разследва, преследва и предава на съд престъпления против бюджета на ЕС, като например измами, корупция или сериозни трансгранични измами с ДДС.

През април предишният парламент даде договора с „Боташ“ на прокуратурата и на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Депутатите освен това възложиха на енергийното министерство да предоговори условията по споразумението, което се смята за неизгодно спрямо интересите на България.

Споразумението със срок от 13 години дава възможност на България да използва терминали на „Боташ“ за доставката на до 1,5 млрд. куб. метра газ на година. В замяна на Турция се плащат такси и ѝ се дава право да използва българската газопреносна мрежа.

Още след сключването на договора се появиха подозрения, че той е неизгоден за България, а от него може да се възползва и Русия.

В края на 2023 г. Европейската комисия (ЕК) започна антимонополно разследване на сключения договор.

От "Турски поток" до министерски пост. Кой е Владимир Малинов
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG