Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арести в Германия за шпионаж в полза на Китай. Задържан е сътрудник на "Алтернатива за Германия"


Задържаният е сътрудник на Максимилиан Кра (на снимката) - член на Европейския парламент от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия"
Задържаният е сътрудник на Максимилиан Кра (на снимката) - член на Европейския парламент от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия"

Германската полиция е арестувала сътрудник на евродепутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) по подозрения в "особено тежък случай" на шпионаж в полза на Китай, съобщи федералната прокуратура във вторник.

Цзян Г. - сътрудник на Максимилиан Кра - водещ кандидат на "Алтернатива за Германия" за европейските избори през юни, е обвинен, че е предоставял на китайската разузнавателна служба информация за преговорите и решенията в Европарламента, се казва в официалното съобщение.

През март самият Кра беше разпитван от германското контраразузнаване по подозрения, че е взимал пари от руски агенти, което той отрича.

Новината идва, след като преди дни двама души бяха арестувани в Германия за опит за саботаж в полза на Русия.

Арестът на Цзян Г. се случва в същия ден, в който трима германски граждани са задържани по подозрения, че работят с китайското министерство на държавната сигурност, за да предават технология, която може да бъде използвана за военни цели.

Всичко това става седмица след посещението на канцлера Олаф Шолц в Китай, където целта му беше да окаже натиск върху Пекин във връзка с подкрепата му за военновременната икономика на Русия и да повдигне въпроса за кражбата на интелектуална собственост и справедливия достъп до пазара.

Цзян Г., който е живял в Брюксел и в източногерманския град Дрезден, е шпионирал също китайски опозиционни фигури в Германия. Властите са го арестували в понеделник в Дрезден и са обискирали апартаментите му.

"Той е обвинен в особено тежък случай на сътрудничество с чуждестранна тайна служба", се казва в изявлението.

Говорител на "Алтернатива за Германия" коментира, че новините са "много тревожни".

"Тъй като обаче в момента нямаме повече информация по случая, трябва да чакаме резултатите от разследването на прокуратурата", добави той.

Германският вътрешен министър Нанси Фезер каза, че обвиненията в шпионаж са "много сериозни".

"Ако бъде потвърдено, че в Европарламента е имало шпионаж в полза на китайското разузнаване, то това е атака срещу европейската демокрация отвътре", отбеляза тя изявление.

По думите ѝ всеки, който назначава такъв служител, също носи отговорност.

За момента Кра не е отговорил на запитванията за коментар, съобщи Ройтерс.

В Европейския парламент той е член на Комисията по международна търговия, на две подкомисии - по правата на човека и по сигурност и отбрана, както и на делегацията за връзки със САЩ. Той замества свои съпартийци в други четири комисии - по външни работи, икономика и финанси, транспорт и туризъм и регионално развитие.

Късно в понеделник китайското посолство в Германия отхвърли обвиненията, че Китай е шпионирал в европейската страна.

"Призоваваме германската страна да спре да използва обвиненията в шпионаж, за да манипулира политически имиджа на Китай и да оклеветява страната ни", се казва в изявление, публикувано от държавната агенция "Синхуа".

Другите арести

Двама мъже и жена са арестувани в западните германски градове Дюселдорф и Бад Хомбург в понеделник. Това се е случило по време на преговори за изследователски проекти, които може да бъдат от полза за разширяването на морската бойна мощ на Китай, съобщи федералният главен прокурор.

"Като Федерална служба за защита на конституцията ние проследихме тези хора много рано и продължихме да наблюдаваме поведението и дейността им", каза ръководителят на контраразузнаването.

Според прокуратурата задържаните са "сериозно заподозрени в шпионаж от неуточнена дата преди юни 2022 г.". Претърсени са домовете и работните им места.

Според разследващите един от мъжете "използвал" другия и жената, които са двойка, управлявала компания в Дюселдорф. Тя е служила като "среда за установяване на контакти и сътрудничество с хора от германската научна и изследователска общност".

Разследването е установило, че е изготвено проучване за китайски договорен партньор за технологичното състояние на машинни части, които се използват и за работата на мощни корабни двигатели, използвани в бойни кораби. Знае се също, че зад китайския изпълнител стои служител на тайните служби, от когото един от заподозрените е получавал поръчките си.

Говорител на външното министерство каза, че ще се водят разговори с китайската страна по случая, но не отговори на въпроса дали китайският посланик е бил извикан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG