Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия осъди американския журналист Еван Гершкович на 16 години затвор


Еван Гершкович по време на съдебно заседание в края на юни 2024 г.
Еван Гершкович по време на съдебно заседание в края на юни 2024 г.

Областният съд в Свердловск осъди американския журналист от Уолстрийт Джърнъл Еван Гершкович на 16 години затвор с присъда за шпионаж. Работодателите на журналиста, както и американското правителство осъдиха решението на съда и го обявиха за политически мотивирано.

Новината идва повече от година след като на 29 март 2023 г. Гершкович беше арестуван в Екатерининбург по време на репортерска командировка. Русия го обвини в опит за събиране на секретна военна информация.

Руската прокуратура поиска 18 годишна присъда при максимално възможно наказание от 20 години. Обвинението твърди, че „по указание на ЦРУ“ Гершкович е събирал секретна информация в района на Свредловск за дейността на отбранителното предприятие „Уралвагонзавод“.

„Въпреки че Русия оркeстрира този позорен процес, ние ще продължаваме да правим всичко възможно, за да се преборим за незабавното освобождаване на Еван“, съобщиха от медията в свое прессъобщение.

В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да отговори на журналистически въпроси защо делото на Гершкович е било решено толкова бързо. Според някои анализатори това се дължи на възможни проговори между Москва и Вашингтон за размяна на пленници.

Гершкович и друг американец, бившият морски пехотинец Пол Уилън, който излежава 16-годишна присъда по обвинения в шпионаж, са определени от правителството на САЩ като „неправомерно задържани“. Този статут позволява на американската администрация да отдели повече ресурси за освобождаването на затворниците.

Гершкович е един от двамата американски журналисти, които са задържани от руските власти. Освен него е арестувана и журналистката на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Алсу Курмашева. е обвинена, че не се е регистрирала като чуждестранен агент по силата на наказателен руски закон, насочен срещу опозиционни журналисти и активисти на гражданското общество.

Курмашева е обвинена и в разпространяване на лъжи за руската армия. Ако бъде осъдена, може да получи присъда до 10 години затвор.

RFE/RL и американското правителство твърдят, че обвиненията срещу журналистката представляват репресия заради работата ѝ.

За разлика от Гершкович и Уилан обаче, Курмашева не е обявена за „неправомерно задържана“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG