Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гаранция за сигурност". Естония очаква "практически стъпки" за членство на Украйна в НАТО


Премиерът на Естония Кая Калас
Премиерът на Естония Кая Калас

Членството в НАТО е “единствената гаранция за сигурност” на Украйна и е важно страните членки на Алианса да се споразумеят на предстоящата си среща на върха във Вилнюс за “практически стъпки” в тази посока.

Това каза министър-председателката на Естония Кая Калас, след като президентът на Литва Гитанас Науседа призова НАТО за “по-смели решения”, свързани с евентуалното бъдещо членство на Украйна в северноатлантическия съюз.

По думите на Калас е важно по време на срещата на 11-12 юли във Вилнюс лидерите на Алианса да “излязат извън формулировката в Букурещ”. Премиерът на Естония визира декларацията от срещата на върха в румънската столица през 2008 г., която предложи на Украйна възможност да се присъедини към алианса без конкретен график.

“Разбира се ние разбираме, че това не може да се случи, докато войната продължава. Но трябва да имаме ясен път [за това] как Украйна да стигне дотам“, каза Калас в интервю за Радио Свободна Европа в Талин седмица преди решаващата среща на върха.

Очаква се по време на форума в столицата на Литва НАТО да потърси начини да предостави на Украйна допълнителни гаранции за сигурност, но без да стигне до официална покана за пълноправно украинско членство, за което президентът Володимир Зеленски отдавна настоява.

Междувременно Зеленски проведе във вторник телефонен разговор с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, чийто мандат отново беше удължен с една година. Украинският държавен глава му е благодарил за неговите ”постоянни лични усилия в подкрепа на евроатлантическите стремежи на Украйна”, съобщи пресслужбата му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG