Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Съвета на Европейския съюз (ЕС) взе решение за удължаване на икономическите санкции срещу Русия, наложени заради войната в Украйна. Те ще продължат да действат най-малко до 31 януари 2025 г.

За пръв път ЕС наложи санкции на Русия срещу Украйна при нахлуването на руски войници на полуостров Крим и незаконната му анексия през 2014 г. Обхватът на санкциите беше значително разширен след непредизвиканата руска инвазия през 2022 г.

В общо 14-те пакета от санкции, които до момента действат, влизат ограничения на търговията, финансите, технологиите и стоките с двойна употреба, производството, превозите и луксозните стоки, забрана за внос или претоварване в морето на суров петрол и определени петролни продукти от Русия в ЕС, изключване от международната разплащателна система SWIFT на руски банки и институции и други.

В своя позиция от Съвета на ЕС казват, че санкциите няма да бъдат вдигнати, а може и да бъдат разширени, докато Русия продължава с незаконните си действия в Украйна.

Европейските санкции върху Украйна повлияха значително на руската икономика. Руската национална валута се срина, стотици национални и частни компании спряха дейността си в страната или изобщо дейността, с руския бизнес, руското производство се оказа силно засегнато, а сривове имаше и в руския борсов пазар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG