Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Оставаме с Украйна, както сме обещали". ЕС одобри руски активи да финансират оръжия за Киев


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (в средата) разговаря с (отляво надясно) премиерите на Словения - Роберт Голоб, на Люксембург - Люк Фриден, на България - Николай Денков, на Гърция - Кириакос Мицотакис и канцлера на Австрия Карл Нехамер.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (в средата) разговаря с (отляво надясно) премиерите на Словения - Роберт Голоб, на Люксембург - Люк Фриден, на България - Николай Денков, на Гърция - Кириакос Мицотакис и канцлера на Австрия Карл Нехамер.

Доходите от запорираните в ЕС руски активи заради войната в Украйна ще бъдат използвани за помощ за украинската страна. За решението на страните членки съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Новината идва на фона на засилването на натиска на руската армия. В петък сутринта с ракети бяха ударени големите градове в югоизточната част на Украйна Харков, Запорожие и родният град на президента Володимир Зеленски - Кривой рог. Украйна вече трета година се отбранява от непредизвиканата руска агресия и изпитва недостиг на оръжия и боеприпаси.

Има голяма подкрепа за предложението с тези средства да се осигури военна помощ за Украйна, каза Фон дер Лайен. Тези приходи се очаква да бъдат по три милиарда евро годишно, като един милиард евро може да бъдат осигурени до юли.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към лидерите на ЕС с видеовръзка. Преди да бъде взето решението на ЕС, той призова за повече помощ в областта на противовъздушната отбрана и доставките на боеприпаси, както и за напредък по пътя на Украйна към европейска интеграция.

"Това е войната на Русия не само срещу Украйна, но и срещу всички нас, включително и срещу вашите страни, срещу цяла Европа и европейския начин на живот", заяви Зеленски.

"Оставаме с Украйна, както сме обещали, трябва да продължим да подкрепяме усилията на страната да отвръща на натиска на бойното поле", добави Фон дер Лайен след заседанието.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че ЕС е готов да действа много бързо. "Посланието към Кремъл е, че сме решителни и бързи в приемането на решения по най-важните геополитически въпроси. Не сме притиснати, устойчиви сме и ще продължим да защитаваме мира, напредъка и сигурността", каза той.

Фон дер Лайен съобщи, че ЕК е изготвила предложение за повишаване на митата за вноса на зърно от Русия и Беларус. Мярката трябва да намали натиска над пазарните цени, от които страдат европейските земеделци.

Мишел очаква до края на Белгийското председателство на Съвета на ЕС през юни да бъде свикана първата междуправителствена конференция с Украйна.

Одобреното от страните членки предложение предвижда 90% от приходите от замразените в Европейския съюз (ЕС) руски активи да бъдат използвани за закупуване на оръжия за Украйна чрез Европейския инструмент за мир (ЕФМ). Планът е останалите 10% от приходите от руските активи да бъдат прехвърлени в бюджета на ЕС, за да бъдат използвани за увеличаване на потенциала на украинската отбранителна промишленост или друга невоенна помощ.

Около 70% от всички замразени на Запад руски активи се намират в белгийския централен депозитар на ценни книжа Euroclear. Той държи еквивалента на различни ценни книжа и парични средства на руската централна банка на стойност 190 млрд. евро.

Очакванията са, че от тези активи могат да се генерират между 15 и 20 млрд. евро печалба след данъчно облагане до 2027 г., в зависимост от световните лихвени проценти.

Русия ще вземе ответни мерки съгласно собствените си интереси и ще използва всички налични правни механизми, ако ЕС използва печалбите от замразените руски активи, за да купи оръжия за Украйна, каза в четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG