Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турската връзка. Защо кметът на Ню Йорк Ерик Адамс беше обвинен в корупция


Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс
Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс е с повдигнати федерални обвинения за подкупи, незаконни дарения за изборната му кампания, измами с използване на електронни средства и приемане на дарения от чужденци без да ги декларира. Те са свързани с бизнесмени и официални представители от Турция.

Това беше съобщено по време на пресконференция на ръководството на Федералното бюро за разследване (ФБР) в Ню Йорк в четвъртък. Според изнесените данни Адамс е започнал да приема дарения за изборната си кампания още от 2014 г. когато е бил кмет на района Бруклин.

Той беше издигнат за поста от демократите и избран през 2021 г. Адамс е вторият чернокож кмет на града след Дейвид Динкинс (1989-1993). Той е бивш полицай с над 20-годишна кариера в нюйоркската полиция, в която се пенсионира с чин капитан.

Федералното разследване срещу Адамс започна още преди няколко години, но същността на обвиненията не беше публично разкривана досега. Междувременно, няколко от високопоставените сътрудници на Адамс също бяха разследвани и подадоха оставка.

Оказва се, че през 2017 г. сътрудничка в администрацията на Адамс – Рана Абасова, имигрантка от Узбекистан, тайно се е съгласила да сътрудничи с разследването. По-късно стана известно, че тя е била връзката, чрез която Адамс се е запознал с турски бизнесмени и дипломати в Ню Йорк.

Турският културен център

Едно от ключовите обвинения срещу кмета Адамс е, че е оказал натиск върху противопожарното управление на Ню Йорк, за да може новата сграда на турския културен център и генерално консулство в Манхатън да получат сертификат за противопожарна инспекция.

В замяна на това Адамс е извършил няколко луксозни пътувания до Турция и две африкански държави, които тайно са били платени от турски бизнесмени с интереси в Ню Йорк.

Културният център, заедно с генералното консулство, са разположени в 35-етажна сграда, непосредствено срещу комплекса на ООН в Манхатън на Първо авеню и 42-ра улица. Средната цена за квадратен метър застроена площ в тази част на града варира от 20 000 до 30 000 долара през 2022 г. Турция е откупила земята за строеж на сградата през 1984 г. Небостъргачът беше открит лично от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган с помпозна церемония през 2021 г.

Опасността от пожари в небостъргачи е причина за изключително високите противопожарни изисквания в Ню Йорк. Частните предприемачи са задължени да минат през многоточкова инспекция, за да получат сертификат от противопожарното управление на града.

Имотите на чужди държави са смятани за суверенна територия и не са задължени да правят такава инспекция. Отсъствието на сертификат обаче може да доведе до отказ за застраховка или до астрономическа цена на застрахователната полица. Поради тази причина много от имотите на дипломатическите мисии в града доброволно се подлагат на такава инспекция.

Строителна фирма от Истанбул с филиал в Ню Йорк е изградила небостъргача предимно с турски материали, включително цимента, тухлите, стъклата и обзавеждането. Появиха се съобщения, че Ердоган лично е разпоредил да се постъпи така, за да може централното разположение на сградата срещу Секретариата на ООН да подчертае значимостта на Турция в международните отношения. Обаче противопожарните изисквания на Ню Йорк не са били спазени при строежа на сградата или това е направено само частично.

Прокурорът на Южния окръг на Ню Йорк Деймиън Уилямс показва данни за построяването на турския културен център в Манхатън, 26 септември 2024 г.
Прокурорът на Южния окръг на Ню Йорк Деймиън Уилямс показва данни за построяването на турския културен център в Манхатън, 26 септември 2024 г.

Неназован представител на противопожарното управление е цитиран, че сградата има сериозни структурни проблеми и че не е възможно да получи сертификат в този си вид. За посещението на президента Ердоган и официалното откриване през 2021 г. се е стигнало до компромисен вариант – временна сертификация с изричното условие да бъдат изпълнени всички противопожарни изисквания в рамките на една година.

Едно от обвиненията срещу кмета Адамс е именно за това, че е оказал натиск върху противопожарното управление да се съгласи на такъв компромисен вариант.

Адамс отрича да е извършил каквито и да било нарушения на закона и заяви на 26 септември, че не планира да подаде оставка. Обвинителният акт срещу Адамс е резултат на три отделни разследвания срещу кмета и близките му сътрудници и допълнително разследване, проведено от ФБР.

Връзките с турски представители

В обвинителния акт се споменават имената на бившия генерален консул на Турция в Ню Йорк - Рейхан Озгюр, на бившия представител на турските авиолинии в Ню Йорк - Ченк Йочал, както и на Арда Сейнер, посочен като бизнесмен и инфлуенсър в турските социални мрежи.

Жилището на Озгюр в Ню Йорк е било претърсвано от американските разследващи. На генералния консул Озгюр и инфлуенсъра Сейнер официално са били изпратени призовки да дадат свидетелски показания, но те не са се отзовали и се намират извън юрисдикцията на САЩ. Жилищата на дипломати са защитени с дипломатически имунитет и не могат да бъдат претърсвани.

На публични срещи - и като кмет на Бруклин, и като кмет на Ню Йорк, Адамс на няколко пъти е наричал бившия генерален консул Озгюр свой "близък приятел".

През 2017 г. в интервю за проправителствения англоезичен турски вестник Daily Sabah Адамс определя турските авиолинии като "любимата си авиокомпания". Същата година Skytrax - сайт, който публикува годишни класации на авиокомпании, определя турските авиолинии (Turkish Airlines) като най-добрата авиокомпания в Европа.

В разследването е споменато, без да се посочват конкретни имена, че някои от турските бизнесмени и официални лица, общували с Адамс, са останали с впечатление, че той може да бъде избран за президент на САЩ и затова са били склонни да удовлетворяват неговите искания.

Между 2016 и октомври 2023 г. Адамс е извършил 23 "очевидни действия", които включват безплатни полети с бизнес класа за себе си, съпругата си и свои близки сътрудници, посещения в луксозни хотели и координиране на дарения за кампанията си от подставени дарители. Общата стойност, на която ФБР изчислява прякото у облагодетелстване, е 164 000 долара. Тази сума обаче не включва даренията за кампанията му за кмет на Ню Йорк през 2020 и 2021 г. Общата стойност на тази кампания се изчислява на над 10 млн. долара.

Джеймс Денехи (вляво), помощник-директор на офиса на ФБР в Ню Йорк и прокурора на Южния окръг на Ню Йорк Деймиън Уилямс по време на пресконференцията за обвиненията срещу кмета Ерик Адамс, 26 септември 2024 г.
Джеймс Денехи (вляво), помощник-директор на офиса на ФБР в Ню Йорк и прокурора на Южния окръг на Ню Йорк Деймиън Уилямс по време на пресконференцията за обвиненията срещу кмета Ерик Адамс, 26 септември 2024 г.

В обвинителния акт е посочено, че близък сътрудник на Адамс се е съгласил да говори с агенти на на ФБР, но по време на разговора е отишъл в тоалетната и е изтрил от мобилния си телефон огромно количество документи с пряко отношение към разследването на Адамс.

Друга подробност, която сега става публично достояние, е свързана с разговор на Адамс с разследващи на 6 ноември 2023 г. Тогава той е поел ангажимент да предаде мобилния си телефон на следващия ден. Тогава се е оказало, че той току що е сменил паролата си, за която е твърдял, че не си спомня.

Адамс е ползвал iPhone 14 Pro, който се смята за непробиваем без парола. Компанията "Епъл", производител на устройството, заема принципна позиция да не разкрива съдържанието на телефоните, дори когато има призовка от федералните органи.

Намаляващата политическа подкрепа

Това е първият кмет в историята на Ню Йорк, срещу когото са повдигнати криминални обвинения още преди края на мандата му. Доскоро Адамс имаше подкрепата на редица влиятелни афроамерикански политически фигури. Самият той твърдеше, че разследванията срещу него са мотивирани от расистки подбуди.

Последните изявления на някои от най-активните му привърженици обаче показват, че подкрепата му започва да се топи.

Ал Шарптън, известен черен политически активист и медийна фигура, заяви, че е необходимо да се проведе обща среща с други черни политически лидери и те да излязат с общо становище. Шарптън отказа директно да заяви дали продължава да поддържа кмета и след огласените обвинения.

Летиция Джеймс, прокурор на щата Ню Йорк, пък заяви, че обвиненията срещу Адамс са "сериозни и обезпокоителни". Тя също отказа да се ангажира с каквато и да било публична подкрепа за кмета.

По закон максималната присъда за престъпленията, в които е обвинен Адамс, може да достигне до 45 години затвор. Най-сериозноте обвинението за измама, свързано със злоупотребата с програмата за дарения към политически кампании. То се наказва с 20 години зад решетките.

Редица влиятелни демократи и в Ню Йорк, и във Вашингтон призоваха Адамс да подаде оставка, но той заяви, че обвиненията срещу него се безпочвени и е готов да се защитава в съда.

Губернаторът на щата Ню Йорк Кати Хочул има пълномощия да отстрани кмета от длъжност и да назначи временно друг до провеждането на нови избори. До момента тя не е дала индикации, че възнамерява да предприеме такъв ход.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG