Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екатерина Захариева от ГЕРБ ще бъде новият еврокомисар от България


Екатерина Захариева от ГЕРБ
Екатерина Захариева от ГЕРБ

Екатерина Захариева от ГЕРБ остана единственият кандидат за еврокомисар от България. Това стана ясно от думи на премиера Димитър Главчев, публикувани на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Захариева беше един от двамата кандидати, заедно с бившия екоминистър Юлиан Попов от ПП-ДБ, които служебният кабинет избра в синхрон с изискванията на председателката на Европейскат комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен всяка от страните членки да предложи един мъж и една жена за пост в институцията. Фон дер Лайен трябваше да проведе допълнителни интервюта преди да се спре на едната от двете кандидатури.

„Премиерът Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с което се финализира процедурата по номиниране на кандидат за еврокомисар от България. Кореспонденцията от страна на министър-председателя е в отговор на писмо на г-жа Фон дер Лайен, в което тя благодари за предложените от българското правителство две кандидатури и след събеседвания с кандидатите отправя искане до премиера Главчев официално да посочи г-жа Екатерина Захариева като единствен български кандидат“, се казва в позицията на Министерския съвет.

Преди да издигне двете кандидатури, кабинетът „Главчев“ се допита до всички парламентарни партии, които направиха своите предложения за еврокомисар. В крайна сметка до интервютата с Фон дер Лайен бяха изпратени Захариева и Попов.

Екатерина Захариева е народна представителка от ГЕРБ. През годините тя заемаше различни постове в правителствата на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. В първия му кабинет беше зам.-министърка на регионалното развитие и благоустройството, във второто - министърка на правосъдието, в третото - на външните работи. По образование е юристка.

ГЕРБ е член на Европейската народна партия (ЕНП), от която е и Урсула фон дер Лайен и която спечели най-голяма подкрепа на европейските избори през юни.

Все още не е известно какъв ресор ще получи България в новия състав на Европейската комисия.

ЕК е изпълнителният орган на ЕС и работи на практика като негово правилтество. Оснивните и задължения са да определя цели и приоритети за действие, да предлага закони на Европейския парламент и Европейския съвет, да управлява и прилага политиките на ЕС и бюджета, да налага спазването на европейското право и други.

Всяка държава членка има право на един свой представител в комисията, а всеки от 27-те членове има свой ресор.

От присъединяването си към ЕС до момента България е имала четирима еврокомисари. Всички те са жени, а три от тях са номинирани от ГЕРБ.

Между 2007 и 2009 еврокомисар по защита на потребителите беше Меглена Кунева. В този период в България управляваше тройната коалиция, в която участваше партията НДСВ на бившия цар Симеон Сакскобургготски. Кунева беше неин представител.

Между 2010 и 2016 г. в състава на две комисии български представител беше Кристалина Георгиева, която първо беше с ресор международно сътрудничество, а по-късно зае поста по въпросите на бюджета и човешки ресурси. И двата пъти Георгиева беше издигана от правителства на ГЕРБ.

Между 2017 и 2023 г. еврокомисар от България беше Мария Габриел. Тя заемаше последователно ресорите цифрова икономика и цифрово общество, а по-късно иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Тя също беше номинация на ГЕРБ.

Нейното място зае Илиана Иванова, която е бивш евродепутат от ГЕРБ. Това се случи във времето, в което управляваше кабинетът на Николай Денков, подкрепен от ГЕРБ и ПП-ДБ, в което Габриел беше вицепремиер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG