Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК заведе три нови дела срещу България


Сградата на Европейската комисия
Сградата на Европейската комисия

Европейската комисия (ЕК) съобщи в четвъртък, че е завела три нови дела срещу България в Съда на Европейския съюз (ЕС).

Новината дойде ден след като Комисията представи годишния си доклад за върховенството на закона в страните членки на Съюза. В него е отбелязано, че България не е постигнала напредък в подобряването на ефективността на разследванията и постигането на окончателни присъди, свързани с корупция по високите етажи.

В четвъртък стана ясно, че ЕК е завела три иска срещу България, като два от тях са за неспазване на европейските изисквания, а едно е за неправилно прилагане.

Първото дело е за правата на заподозрените по наказателни дела. Според ЕК
хората, които са заподозрени в извършването на престъпление, но нямат повдигнато обвинение, трябва да имат право да се ползват от права на информация, които имат и обвинените. Българското законодателство не предоставя такава информация на заподозрените. Крайният срок за транспониране на европейското законодателство е бил през 2014 г.

Второто дело срещу България е за това, че не е въвела в националното си законодателство Европейския акт за достъпността на продукти и услуги за хора с увреждания, включително телефони, компютри, електронни книги, банкови услуги и електронните комуникации.

Третото заведено дело е за това, че страната ограничава гражданите, като предоставя временни социални услуги само за 6 месеца. Според европейското законодателство страните членки не трябва да налагат максимален срок за временните услуги.

Комисията откри и нови наказателни процедури срещу България, включително за неприлагане на приетите през 2023 г. промени в директивата за пазара на въглеродни квоти и за неправилно събиране и обработка на отпадъци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG