Връзки за достъпност

Извънредни новини

Египет и Катар подкрепиха плана за мир в Газа. Крайнодесни в Израел заплашиха Нетаняху


Катарският премиер и външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани по време на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон, 5 март 2024 г.
Катарският премиер и външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани по време на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон, 5 март 2024 г.

Египет и Катар се присъединиха към призива на американския президент Джо Байдън към палестинската групировка Хамас да приеме последния план за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предложен от Израел. Той включва освобождаване на всички заложници, държани от палестинците, и изтегляне на израелските войски.

Планът беше представен в петък вечерта от Байдън, а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведе телефонни разговори с външните министри на Саудитска Арабия, Турция, Йордания, Обединените арабски емирства, Катар и Египет.

Войната в Газа, която продължава близо седем месеца, беше провокирана от безпрецедентно нападение на Хамас срещу Израел, при което бяха убити около 1200 души, а над 240 бяха взети за заложници от групировката. Тя е определяна като терористична от САЩ, ЕС, Израел и други държави.

Представеният от Байдън план за примирие беше одобрен от ООН и ЕС. В събота САЩ, Египет и Катар излязоха със съвместна декларация, в която предложението на Израел е определено като "въплъщение на принципите", по които трябва да се сложи край на войната в Газа.

В документа се казва още, че евентуално спиране на сраженията и освобождаване на заложниците от Хамас ще доведе до "моментално облекчение за хората в Газа и за самите заложници и техните семейства".

Катарската държавна новинарска агенция предаде, че премиерът на страната Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани е изразил пред Блинкен увереност, че всички посредници се надяват скоро да бъде постигнато прекратяване на огъня.

Британският премиер в оставка Риши Сунак също подкрепи предложението за примирие и каза, че Лондон може да "залее Газа с много повече помощи", ако Хамас приеме представения от Байдън план.

На този фон кабинетът на израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви в свое официално изявление, че "войната няма да приключи, докато не бъдат постигнати всички нейни цели". Сред тях са, освен връщането на всички отвлечени хора, и "елиминирането на военния и управленски капацитет на Хамас".

Нетаняху стана обект на заплахи от страна на крайнодесни членове на израелското коалиционно правителство. Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир и финансовият му колега Бецалел Смотрич се заканиха да свалят премиера от власт, ако сключи сделка за прекратяване на огъня преди Хамас да бъде унищожена.

Бен-Гвир, който е лидер на ултранационалистическата партия "Еврейска сила", написа в социалната платформа Екс, че примирие, преди пълното елиминиране на Хамас, ще бъде "победа за тероризма и заплаха за националната сигурност на Израел".

Двамата са министри в коалиционното правителство на Нетаняху, но не са част от военновременния кабинет на страната, сформиран след началото на войната в Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG