Връзки за достъпност

Извънредни новини

Камала Харис вместо Джо Байдън на мирната конференция в Швейцария. Какво означава това за Украйна


Американският президент Джо Байдън
Американският президент Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън няма да присъства на срещата на върха в Швейцария през юни. Вместо него на място ще бъде вицепрезидентката Камала Харис. Конференцията има за цел да осигури подкрепа за предложения на украинския президент Володимир Зеленски за мирно прекратяване на войната на Русия в Украйна.

Новината идва, след като Русия обяви срещата за "aбсолютно безмислена" без нейното участие, а Китай съобщи, че няма да присъства. Украйна прие отказа на Пекин като опит за маргинализиране на срещата. Още преди дни Зеленски каза, че руският президент Владимир Путин ще се зарадва, ако Байдън пропусне срещата на върха.

В понеделник Белият дом съобщи, че Джо Байдън трябва да присъства на партийно събитие за събиране на средства за кампанията, чиито домакини са актьорите Джордж Клуни и Джулия Робъртс.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби отрече отказът на Байдън да присъства да е свързан с оттегляне на подкрепата на САЩ за Украйна или с отслабването ѝ.

Какво представлява конференцията

Конференцията ще се проведе на 15-16 юни в Люцерн, Швейцаия. Тя е инициирана от Володимир Зеленски, като има за цел да създаде рамка за траен мир и план за евентуално участие на Русия в процеса.

Русия не е поканена на конференцията. Украйна съобщи, че това може да се случи на бъдеща среща на върха, за да се обсъди прекратяването на инвазията, но при условията на Киев

Русия отхвърли инициативата като загуба на време. Представители на Китай също няма да присъстват. След началото на войната на Русия в Украйна Москва и Пекин започнаха процес на сближаване на дипломатическите си отношения.

През 2023 г. Китай предложи свой план за постигане на мир, който не беше обсъден с Украйна и отговаряше на руските интереси. Впоследствие Русия го определи като "основа за уреждане на конфликта".

От офиса на Зеленски съобщиха, че до началото на юни 107 държави и международни организации са потвърдили участието си. Киев е изпратил покани до общо около 160 държави и организации.

През последните седмици силите на Киев са подложени на засилен натиск на фронтовата линия. С това събитие Зеленски цели да върне световното внимание към Украйна след месеци, в които то беше насочено към войната в Газа.

Какво ще се обсъжда

Говорителят на украинския президент Сергей Никифоров съобщи, че разговорите, които се основават на мирната формула от 10 точки на Зеленски, ще бъдат насочени приоритетно към три ключови теми - продоволствената сигурност, ядрената безопасност и освобождаването на всички затворници и депортирани.

„Точно тези три точки имат потенциала да обединят страните с различни възгледи“, каза Никифоров пред украинската телевизия.

Зеленски за първи път обяви своята мирна формула от 10 точки на срещата на върха на Групата на 20-те най-големи икономики през ноември 2022 г.

Тя включва възстановяване на териториалната цялост на Украйна, пълно изтегляне на руските войски и създаване на специален трибунал, който да преследва руските военни престъпления.

Първите разговори между Украйна и Русия се проведоха в първите дни на руската инвазия. Мирни делегации се срещнаха в Беларус, а след това и в Истанбул, но не постигнаха резултат. През септември 2022 г. Зеленски подписа указ, с който забрани преговорите с Путин. Позицията на Киев е, че те ще бъдат възможни, когато Москва изтегли силите си от окупираната украинска територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG