Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Плюнки", "терористи", "боклуци". ДПС и "Възраждане" стигнаха до сблъсък заради опит за блокиране на парламента


До сблъсъците в парламента в понеделник се стигна, след като депутатите от „Възраждане“ се опитаха да провалят трето поредно заседание на Народното събрание
До сблъсъците в парламента в понеделник се стигна, след като депутатите от „Възраждане“ се опитаха да провалят трето поредно заседание на Народното събрание

Депутати от ДПС и „Възраждане“ стигнаха до физически сблъсъци в парламента по време на извънредното му заседание в понеделник. Това стана след нов опит на партията на Костадин Костадинов да блокира работата на Народното събрание (НС).

Новината идва на фона на провалените две последователни заседания на парламента в края на миналата седмица. В четвъртък „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ блокираха трибуната на НС и нарекоха това „протест“ срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия и опита за осъществяване на конституционни реформи от страна на управляващото мнозинство.

Ден по-късно управляващите ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС не се явиха в пленарната зала и заседанието пропадна заради липса на кворум.

Какво стана в залата

Извънредното заседание на парламента в понеделник започна с ново блокиране на трибуната на парламента от страна на „Възраждане“. Те заявиха, че ще продължат действията си до „възстановяването на нормалната работа“ на парламента, без обаче да уточнят какво значи това.

В отговор председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи депутатите да се изказват от място с цел провеждане на заседанието. Предложението ѝ беше прието и заседанието продължи с предложения и изказвания от място.

Тогава обаче депутати от „Възраждане“ изключиха част от системата за озвучаване в парламента. Това доведе до сблъсъци с колегите им от ДПС – санкционираният за корупция от САЩ по глобалния закон „Магнитски“ и председател на парламентарната група Делян Пеевски и шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Те се опитаха да включат обратно системата за озвучаване, но междувременно бяха обградени от депутати от „Възраждане“.

Опит да въдворят ред направиха и квесторите в парламента, но това не даде резултат.

„Кой си ти, че ще дърпаш кабела, кой си ти бе, боклук“, викаше Йордан Цонев. „К'ъв си ти? Лидер на една шайка“, каза той по адрес на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

От „Възраждане“ на свой ред казаха, че депутатът от партията Ивелин Първанов е получил „смъртна заплаха“ от колегата си от ДПС Марио Ангелов.

По време на заседанието бяха включени и противопожарните аларми. Според депутата от ПП-ДБ Манол Пейков това също е било дело на депутатите от „Възраждане“.

В крайна сметка заседанието продължи, а депутатите гласуваха на първо четене премахването на таксата за транзит на руски газ през България и решиха забраната за внос на руски петрол да влезе в сила от 1 март.

Какви бяха политическите реакции

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски каза пред журналисти в парламента, че управляващото мнозинство няма да се поддаде на „натиска на тези смешни терористи“ и Народното събрание ще продължи да функционира.

„Вие видяхте ли как депутати в кавички блъскат квестори и дами? Това не са мъже. Това са плюнки“, каза още той.

Костадин Костадинов прехвърли вината за събитията в парламента изцяло върху ДПС и управляващото мнозинство.

„Това, на което ставаме свидетели в Народното събрание, е абсолютно безпрецедентно, ненормално и престъпно поведение от страна на управляващата престъпна сглобка“, каза Костадинов, който твърди, че говори от името на „българите“, макар че партията му е трета политическа сила.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова народните представители да спрат „да се обиждат, да се дърпат, да си правят номера, за да довършим важните за хората неща“. Той свърза събитията в пленарната зала с протестите срещу оглавяваното от него правителство през 2020 г.

„Предупредих още преди 3 години, че когато вдигнеш юмруците и тръгнеш срещу редовно правителство, резултатът е този в зала“, каза Борисов.

През 2020 г. хиляди граждани протестираха в продължение на месеци срещу третия кабинет с премиер Бойко Борисов, както и срещу тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Един от символите на онези протести стана вдигнат юмрук от президента Румен Радев.

Управляващото мнозинство твърди, че до края на седмицата ще успее да гласува обещаните от лидерите ѝ конституционни промени, както и бюджета за 2024 г. От „Възраждане“, ИТН и БСП казват, че няма да възпрепятстват единствено гласуването на бюджета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG