Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС изключи своя зам.-председателка от групата в парламента. Има ли "чистка" в партията


Изключената депутатка от парламентарната група на ДПС Айсел Руфад с лидера на партията Делян Пеевски в Шумен, 6 юни 2024 г.
Изключената депутатка от парламентарната група на ДПС Айсел Руфад с лидера на партията Делян Пеевски в Шумен, 6 юни 2024 г.

Парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС) изключи от състава си заместник-председателката на партията Айсел Руфад. Това съобщи председателката на парламента Рая Назарян от ГЕРБ по време на пленарното заседание в четвъртък.

Новината идва само ден след като друга депутатка от ДПС - Филиз Хюсменова от Варна, напусна парламента.

За изключването на Руфад и напускането на Хюсменова бяха посочени причини, свързани с резултатите от вота на 9 юни в техните изборни райони. Появиха се обаче и предположения за „чистка“ сред членовете на ДПС.

По същото време се разигра и трети сюжет, свързан с движението. Миналата седмица акция на антикорупционната комисия доведе до арести във Варна. Сред задържаните е бившият областен председател на ДПС Сали Табаков.

Източници на „Дневник“ от партията коментираха, че става дума за чистка, предприета от лидера на движението Делян Пеевски. Има и твърдения, че напускането на Хюсменова може да е свързано с ареста на Табаков.

Това се случва няколко месеца след като през февруари се проведе национална конференция на ДПС, на която беше избрано ново ръководство на партията. Съпредседатели станаха Джевдет Чакъров и санкционираният за корупция от САЩ и Великобритания Пеевски.

На всеки от двамата бяха възложени отделни „ресори“ от почетния председател на партията и съосновател на ДПС Ахмед Доган.

Чакъров получи за задача да отговаря за стабилизирането на партията в традиционните райони - т.е. в тези с население от български турци и мюсюлмани, а Пеевски - да разширява подкрепата за ДПС в „нетрадиционните райони“.

Коя е Айсел Руфад

Допреди дни Айсел Руфад беше областна председателка на ДПС в Шумен, в същия район водеше и кандидатската листа на движенето за вота на 9 юни. След националната конференция на ДПС през февруари тази година тя стана и един от заместник-председателите на партията.

Изключването ѝ от парламентарната група на движението е било поискано от партийната структура в Шумен, пише регионалната медия „24 Родопи“. Като причина от структурата са посочили изборните резултати в района, както и тези в Турция, за които според „24 Родопи“ е отговаряла отново Руфад.

В Шумен ДПС спечели изборите на 9 юни с 15 861 гласа, а на изборите през април 2023 г. в същата област имаше 14 548 гласа. Тоест, няма спад в подкрепата в този избирателен район.

Има обаче спад в гласовете за ДПС от Турция, на които движението разчита за увеличаване на общия си брой гласове. На вота на 9 юни партията получи 41 743 гласа от Турция, а на изборите миналата година - 61 467.

Въпреки че е изключена от партията, засега Руфад остава в парламента като независима народна представителка. Тя е вторият независим депутат в 50-ото Народно събрание след изключването на Калоян Методиев от парламентарната група на БСП.

Коя е Филиз Хюсменова

Хюсменова пък поиска да напусне парламента по-малко от седмица след като положи клетва като народен представител. Като причина тя посочи ниския резултат на движението във Варна, където водеше кандидатската листа.

Във Варна на изборите на 9 юни ДПС събра 7883 гласа, в сравнение с 9594 на предишните избори за парламент.

Хюсменова беше част от 40-ото и 49-ото Народно събрание - от 2005 до 2007 г. и от 2023 до 2024 г. Тя беше и зам.-председателка на 49-ия парламент. Между 2007 и 2019 г. Хюсменова беше евродепутат от ДПС.

Преди националната конференция на ДПС през февруари Хюсменова беше част от ръководството на партията. Дори имаше предположения, че може да бъде избрана за председателка на ДПС, след като предишният лидер Мустафа Карадайъ подаде оставка през ноември 2023 г.

За нови лидери на движението обаче бяха избрани Пеевски и Чакъров, а Хюсменова изненадващо отпадна от ръководството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG