Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Новото начало". ДПС свали доверието си от Рамадан Аталай


Рамадан Атанай. Архивна снимка
Рамадан Атанай. Архивна снимка

Структурата на Движението за права и свободи (ДПС) в Пловдив - област е свалила доверието си от дългогодишния депутат Рамадан Аталай в петък заради слаби изборни резултати. Той беше водач на листата в района за последните няколко вота.

От местната структура настояват Аталай да напусне и парламента. Ще предложат и на националното ръководство да свали доверието си от него.

Новината идва ден, след като парламентарната група на ДПС изключи от състава си зам.-председателката на партията Айсел Руфад. Тя реши да остане в парламента като независим депутат.

Ден преди това друга депутатка от ДПС - Филиз Хюсменова, напусна парламента. Като причина тя посочи ниския резултат на движението във Варна, където водеше кандидатската листа.

Преди седмица при акция на антикорупционната комисия във Варна беше задържан бившият областен председател на ДПС Сали Табаков.

Източници на „Дневник“ от партията коментират, че става дума за чистка, предприета от лидера на движението Делян Пеевски. Има и твърдения, че напускането на Хюсменова може да е свързано с ареста на Табаков.

В събота стана известно и, че е освободена личната секретарка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган Биршен Ибрямова, съобщи "Медиапул", като цитира Елван Атилла - модератор на фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган". Тя е съпруга на Джейхан Ибрямов, дългогодишен депутат от ДПС и бивш заместник-министър на регионалното развитие в правителството на Пламен Орешарски.

В събота съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се срещна с общинските кметове от партията.

"Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото. За нас най-важен е гласът на хората и волята на структурите", каза той.

Санкционираният за корупция от Съединените щати и Великобритания Пеевски е начело на партията от февруари, заедно с Джевдет Чакъров. На всеки от двамата Ахмед Доган възложи "ресор". Чакъров трябва да отговаря за стабилизирането на партията в традиционните райони, а Пеевски - да разширява подкрепата за ДПС в нетрадиционните райони.

От снимките от срещата с общинските кметове и от изброените в прессъобщението имена става известно, че Чакъров не присъства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG