Връзки за достъпност

Извънредни новини

"ДПС без Пеевски". ДПС-Доган протестира срещу ДПС-Пеевски и поиска оставки


ДПС-Доган простира пред централата на движението в София.
ДПС-Доган простира пред централата на движението в София.

Народни представители, партийни координатори и привърженици на ДПС-Доган се събраха на малоброен протест и нахлуха в централата на ДПС в София.

Това се случи, след като по-рано в петък представители на ДПС-Доган се събраха в столичен хотел, за да подкрепят поисканата оставка на съпредседателя на движението и санкциониран за корупция Делян Пеевски.

Новината идва на фона на конфликта между почетния председател на движението Ахмед Доган и единият му съпредседател Делян Пеевски. Разривът между тях доведе до разцепването на парламентарната група на партията.

Една част от партията напусна или беше изключена от групата, като с това декларира подкрепата си за Доган. Останалата част подкрепи Пеевски.

В свое писмо Доган поиска оставката на Пеевски и приближени до него хора от ръководството.

Подкрепа за оставката на Пеевски

В петък сутрин народните представители от ДПС-Доган се събраха на среща с областни координатори на партията в хотел в центъра на столицата. На нея присъстващите подкрепиха искането на Ахмед Доган за оставката на Пеевски, Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова и Радослав Ревански от постовете, които заемат в ДПС.

ДПС-Доган се събра в столичен хотел в петък сутринта, за да обсъди поисканата от Ахмед Доган оставка на съпредседателя на движението Делян Пеевски
ДПС-Доган се събра в столичен хотел в петък сутринта, за да обсъди поисканата от Ахмед Доган оставка на съпредседателя на движението Делян Пеевски

„Близо 500 човека от цялата страна и структури – целият актив застана зад д-р Ахмед Доган и искането за оставка на Делян Пеевски и неговото обкръжение“, каза след срещата другият съпредседател на движението Джевдет Чакъров.

„Всички призоваха за ДПС без Пеевски“, каза още Чакъров.

По думите му в партията започва „оздравителен процес“, в който Ахмед Доган активно участва, както и че „много скоро ще видите“ почетния председател.

Разбиване на врата и влизане в централата

Малко след края на срещата в хотела представителите на ДПС се насочиха към централата на партията на столичния булевард „Александър Стамболийски“. Те призоваха медиите да дойдат и да видят какво се случва на място.

На място се оказа, че сградата е заключена, а на входа беше залепена бележка, че това се е случило на 1 юли заради започнал ремонт.

От ДПС-Доган се оплакаха, че въпреки че ремонт се прави само на последните два етажа, сградата е затворена за всички.

Представителите на ДПС-Доган се скупчиха пред входа на сградата и започнаха да викат „ДПС“, „ДПС без Пеевски“, „Кой заключи централата“ и други.

Те облепиха входа с плакати „ДПС без Пеевски“, „Ценралата е на ДПС“, „Искаме си централата“ и други.

В крайна сметка патронът на вратата беше разбит и в нея влязоха Чакъров и други членове на партията, които подкрепят Доган. На място дойде и полиция.

Малко по-късно Чакъров каза пред медиите, че всички кабинети са били изпразнени и в сградата няма нищо.

"Кабинетът на Ахмед Доган е изтърбушен. Цялата история и документация за партията я няма", каза още той и добави, че подобни документи са се намирали именно в кабинета на почетния председател.

Кабинетът на Ахмед Доган в сградата на ДПС
Кабинетът на Ахмед Доган в сградата на ДПС

Делян Пеевски е дългогодишен член и депутат на ДПС. През 2021 г. той беше санкциониран за корупция от САЩ, а две години по-късно санцкии за корупция му бяха наложени и от Великобритания.

Въпреки това в края на 2023 г. Ахмед Доган първо издигна Пеевски за председател, а по-късно за съпредседател на движението заедно с Чакъров. Двамата бяха утвърдени на постовете от конгреса на партията през февруари 2024 г.

Публично разривът между Пеевски и Доган започна по повод подкрепата за предложения от ГЕРБ кабинет с премиер Росен Желязков след предсрочните парламентарни избори през юни 2024 г.

Депутатите, подкрепящи Пеевски, гласуваха в подкрепя за проектокабинета, докато тези, които подкрепят Доган, не го подкрепиха. В крайна сметка парламентарната група на ДПС се разцепи, а Пеевски остана в нея с по-малко депутати, отколкото са настоящите независими депутати, избрани от ДПС, които подкрепят Доган.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG