Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ДПС и ГЕРБ си прехвърлят и слоганите. Пътната агенция крие как е изхарчила 4 млрд. лева


Бойко Борисов и Делян Пеевски
Бойко Борисов и Делян Пеевски

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ДПС и ГЕРБ с еднакви слогани
  • 4 млрд. без отчет от пътната агенция
  • Сигорни Уийвър

Израелската армия разширява сухопътната си офанзива в Ливан и е навлязла в страната и от югозапад. Новината идва, след като преди седмица Израел навлезе в Югоизточен Ливан в операция срещу шиитската групировка Хизбула.

Точно преди година Израел и друга групировка – Хамас започнаха войната помежду си. В този сблъсък загинаха хиляди, още повече бяха ранени, а разрушенията са огромни. Как изглежда военният сблъсък в числа – вижте в този анализ, пълен с данни и графики.

ДПС и ГЕРБ за „сигурност и стабилност“

През годините ГЕРБ и лидерът им Бойко Борисов постоянно отричат да имат връзки с ДПС. В третия кабинет с премиер Борисов даже бяха освободени трима министри, „за да се опровергаят внушенията“, че те са зависими от ДПС и Делян Пеевски. Сега обаче ГЕРБ избра за кампанията си същият слоган, който ДПС използва за кампанията си за изборите преди само две години – през октомври 2022 г.

В същото време партия „Да, България“ подаде сигнал до МВР, прокуратурата и ДАНС за списъка с предполагаеми купувачи на гласове, разпространен от групата BG Elves.

Как хора с прякори правят избори? В Студио България Генка Шикерова говори с бившия министър на правосъдието и кандидат за депутат от ПП-ДБ Атанас Славов, който е един от подателите на сигнала.

Абонирайте се за канала ни в YouTube, a ако предпочитате да слушате този разговор, направете го в Spotify.

Почти половината българи са обезсърчени да гласуват на изборите през октомври заради купения и контролиран вот, показа проучване. Това е парадокс, а ключова роля имат институции като ДАНС и МВР. Веселин Стойнев от Дойче Веле анализира темата.

Бившият кмет на Кърджали от ДПС-Доган Хасан Азис каза, че срещу него има повдигнато обвинение за престъпление по служба и че му е наложена мярка "подписка".

Новината идва, след като на 2 октомври беше арестуван Джейхан Ибрямов от крилото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Преди това арести и обиски се проведоха и спрямо други активисти от крилото на Доган.

Русия и Украйна

Кандидатката за президент на САЩ от Демократическата партия Камала Харис няма да води предговори с руския президент Владимир Путин, ако в тях не участва и Украйна.

21 души бяха ранени в Харков след удари на Русия. Руската армия порази още Одеска и Херсонска области.

Съветът на Европейския съюз съобщи във вторник, че ще въведе правна възможност за налагане на санкции срещу Русия за дестабилизиращи действия в чужбина. Така санкции ще може да бъдат налагани на хора и организации.

Няколко препоръки

Над 16 000 кадъра от 20 век. Някои имат своята история, други още чакат някой да я разкаже, но всички разкриват фрагменти от живота в България. Най-ценни са снимките от периода на комунизма – защото повечето достъпни изображения от този период са пропагандни. Какво има в българския визуален архив? Не пропускайте тази история.

Могат ли замерванията за замърсяването на въздуха в София да са достоверни, ако две от станциите, които ги правят, са разположени в нарушение на изискванията за това? Според Сдружение "За Земята" отговорът е не. Иван Савчев разказвa.

Хиляди привърженици на опозицията в Албания участваха в протест срещу правителството на премиера Еди Рама. Протестиращите хвърляха коктейли Молотов и камъни, а полицаите отговориха със сълзотворен газ. Защо се стигна до това? Отговорите са тук.

От 2019 г. досега пътната агенция е платила почти 4 млрд. лв. за поддържане на пътища, мантинели и маркировка, но не може да каже кои са ремонтираните отсечки. Сега от агенцията казват, че не разполагат с „подредени данни“, пише Мила Чернева в Капитал.

Човек на деня

Тя става звезда още с първата си голяма филмова роля - Елън Рипли в "Пришълецът". Оттогава успехът винаги е с нея. Сигорни Уийвър, която на 8 октомври навърши 75 години, е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG