Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ДПС-Доган говори за "завладяна държава" и иска съдебна реформа. България прикрива отровния си въздух


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и собственикът на "Екс", "Спейс Екс" и "Тесла" - Илън Мъск по време на предизборно събитие на Тръмп.
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и собственикът на "Екс", "Спейс Екс" и "Тесла" - Илън Мъск по време на предизборно събитие на Тръмп.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Джевдет Чакъров разсъждава за „завладяната държава“
  • Институциите манипулират данни за мръсния въздух
  • Теди Москов

ДПС-Доган вече смята, че България е „завладяна държава“ и твърди, че една от най-наложителните реформи е тази на съдебната система. Това каза съпредседателят на ДПС, който остана верен на Ахмед Доган – Джевдет Чакъров.

В интервю за бТВ той потвърди извинението на Доган за превръщането на Делян Пеевски в ключова фигура в българската политика. Също като почетния председател обаче, Чакъров пропусна да каже, че години наред партията му се ползваше с всички облаги на „завладяната държава“ и саботираше реформирането на съдебната система.

„В това отношение ние имаме нашата субектност, наистина, за това, което е било, но сме гледали през друга призма“, каза Чакъров.

Извинението на Доган дойде по време на митинг в подкрепа на арестувания депутат от ДПС Джейхан Ибрямов. За него властите твърдят, че са го хванали на местопрестъплението. В тази хипотеза имунитетът му не го пази от арест. Има обаче данни, че той е бил обект на действия по разследване още преди да бъде задържан. А това би обезсмислило имунитета му.

Кои са основните проблеми в случая с Ибрямов? Не пропускайте този анализ на Борис Митов.

Израел, Газа и Иран

6:29 сутринта. В толкова часа на 7 октомври миналата година започна нападението на Хамас срещу Израел. В понеделник, точно 12 месеца по-късно, в 6:29 часа започнаха и възпоменателните церемонии в памет на израелските жертви. Не пропускайте тази история в снимки.

Нападението преди година на Хамас срещу Израел отключи пълномащабна война в Газа. Сега тя заплашва да се разрасне в регионална. Иранските съюзници, а с това и самият Техеран обаче са отслабени. Но до каква степен? Препоръчвам ви този анализ.

В САЩ темата за Близкия Изток е част от предизборната кампания преди вота за президент. Каква би била политиката на Вашингтон, ако спечели Доналд Тръмп? А каква, ако спечели Камала Харис? Отговори можете да откриете в това кратко видео.

Няколко препоръки

След 2010 г. България започва активни действия по прикриване на истината за мръсния въздух в големите градове в страната. В същото време именно това е причината за над 10 000 смъртни случая в страната годишно по данни на Световната здравна организация. Красен Николов от Медиапул разказва.

Сексуалността е от темите, които най-много вълнуват подрастващите и училищният психолог предлага защитена среда, в която могат да говорят за нея. Законът за забрана на "пропагандата" на "нетрадиционна сексуалност" обаче застрашава това безопасно пространство. Как? Говори един училищен психолог.

Останките на повече от 500 потопени кораба от Втората световна война лежат край бреговете на Бразилия. В някои от тях има ценни метали, които ловки авантюристи се опитват да заграбят. Ефектът от това често е фатален. Колегите от Дойче Веле разказват.

Той е израснал в театъра и казва, че не е имало какъв да бъде освен човек на изкуството. Днес, когато става на 64, Теди Москов е един от най-разпознаваемите български режисьори. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG