Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тютюн и репресирани. ДПС-Доган изпревари ДПС-Пеевски по ключови теми за собствените избиратели


Двамата съпредседатели на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които се оказаха в различни лагери след разцеплението в партията.
Двамата съпредседатели на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които се оказаха в различни лагери след разцеплението в партията.

ДПС-Доган предлага два законопроекта, ключови за избирателите на движението. Единият от тях е насочен към репресираните по време на комунизма, а другият - към производителите на тютюн.

Това стана ясно в сряда от съобщения на пресцентъра на партията. Те са подписани от "народните представители на ДПС (без Пеевски и група)".

Предложенията идват в момент на конфликт между почетния председател Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевки. Разривът между тях доведе до разцепването на парламентарната група на ДПС миналата седмица.

Една част от партията напусна или беше изключена от групата, като с това декларира подкрепата си за Доган. Останалата част подкрепи Пеевски.

Първият законопроект, който сега ДПС-Доган предлага, предвижда увеличаването на средствата, които получават хората, репресирани от комунистическия режим в България. Той засяга около 6000 български граждани, като част от тях са изселници в Турция, които традиционно са избиратели на ДПС.

През април тази година в последните часове на 49-ото Народно събрание ДПС и ГЕРБ се опитаха да внесат подобно предложение. То обаче стигна само до първо четене.

Текстът на новия законопроект е сходен с този от април. В него се предлага:

  • Увеличаване на размера на добавката за репресирани с 50%, която те получават към пенсията си, в зависимост от периода в който са били в затвори, трудововъзпитателни общежития или лагери.
  • Репресирани лица, които са навършили пенсионна възраст, но нямат осигурителен стаж, да имат право на пенсия за репресия.

Другият законопроект е насочен към производителите на тютюн. Според пресцентъра на ДПС той ще засегне близо 500 тютюнопроизводители от областите Благоевград, Хасково, Кърджали и Бургас.

С поправките се дава възможност за промени в регистъра на тютюнопроизводителите, така че да бъде удължен срокът за подаване на заявления за подпомагане. Става дума за държавна помощ за земеделците, която не е обвързана със самото количество произведен тютюн.

Предложенията на ДПС-Доган идват в момент, в който двата лагера в движението се борят за надмощие и за подкрепата на местните структури.

Единият е около почетния председател Ахмед Доган. Той е основател и лидер на ДПС между 1990 и 2013 г., след което става пожизнен почетен председател.

Другият е около Делян Пеевски, който е съпредседател на ДПС от февруари 2024 г. заедно с Джевдет Чакъров - един от депутатите, които бяха изключени от парламентарната група.

Двамата бяха избрани по предложение на Доган. Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG