Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС-Доган поиска прокуратурата да разследва връзката на Пеевски с фалита на КТБ


Депутатите от ДПС Доган
Депутатите от ДПС Доган

ДПС-Доган призова прокуратурата да разследва връзката на санкционирания за корупция Делян Пеевски с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Верните на почетния председател на движението Ахмед Доган депутати поискаха „конкретни действия“ от главния прокурор Борислав Сарафов по темата, става ясно от тяхна позиция от петък.

Новината идва ден, след като бившият собственик на фалиралата банка Цветан Василев беше изслушан в парламентарна комисия, пред която каза, че Пеевски и издирваният от властите бивш следовател Петьо Петров – Еврото имат ключова роля за фалита на КТБ. Василев добави, че банката му е отпускала кредити за близо половин милиард лева на свързани с Пеевски фирми преди банкрута.

В началото на юли ДПС се разцепи на две фракции, които не спират да си разменят обвинения в корупция и зависимости. Едната застана зад почетния председател Доган, а другата зад съпредседателя на партията Пеевски.

В четвъртък от прокуратурата обявиха, че ще повдигнат обвинение на приближения до Доган Румен Гайтански по прякор Вълка и бившия директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев във връзка със заем, отпуснат през 2019 г. от банката на фирма, свързана с бизнесмена.

„Допустимо ли е заеми на стойност 500 милиона лева да не бъдат разследвани, особено когато става въпрос за публично значими фигури като Пеевски? Ще предприеме ли прокуратурата на Република България действия за повдигане на обвинения срещу Делян Пеевски и искане за сваляне на неговия имунитет?“, питат в позицията си ДПС-Доган и добавят призив за конкретни действия от страна на главния прокурор Сарафов.

Хората на Доган попитаха и за пасивността на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) по случая на фона на активността ѝ във връзка с Румен Гайтански.

„Ние народните представители на ДПС (без Пеевски и група), които защитават принципите на законност, прозрачност и справедливост, не можем да останем безмълвни“, се казва още в позицията.

КТБ фалира през 2014 г. след силен натиск от страна на сайтове и институции. Преди нейния фалит Цветан Василев и Делян Пеевски бяха близки и имаха редица общи начинания. До момента по делото за фалита няма нито един осъден.

Прокурорски постановления показват, че медии, които бяха собственост на Пеевски - „Монитор“, Телеграф“ и „Политика“, първоначално са придобити от майка му Ирена Кръстева през 2007 г. с кредит от КТБ.

Връзките на Пеевски с пари от КТБ са били обект на множество журналистически разследвания и публикации. След фалита на банката самият Цветан Василев, който се укрива в Сърбия, многократно е говорил за връзката на Пеевски с края на банката, както и за средствата, които настоящият съпредседател на ДПС е получавал от нея.

Въпреки всичките тези твърдения в последните 10 години нито членове на ДПС, нито прокуратурата или други институции, са предприемали действия срещу Пеевски.

В делото за фалит на банката, по което обвиняем е Василев и което беше започнато от бившия главен прокурор Иван Гешев през 2017 г., докато той още беше в Специализираната прокуратура, не присъства името на Пеевски. В документите по случая има записки на Василев, в които са изписани инициали Д.П. срещу парични суми, но държавното обвинение така и не установи какво стои зад тези инициали.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG