Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов депутат напусна групата на ДПС. Верните на Пеевски в парламента вече са 22-ма


Хюсни Адем
Хюсни Адем

Депутатът Хюсни Адем напусна парламентарната група на ДПС в сряда. Сега той вече е независим и се присъединява към неофициално наричаното "ДПС-Доган". Това са депутатите, останали лоялни на почетния председател на движението Ахмед Доган - вече общо 25.

С това групата на "ДПС-Пеевски" в парламента остава само с 22 народни представители. Това са хората, които заявяват подкрепа за съпредседателя на партията Делян Пеевски.

До разцеплението се стигна след открит конфликт между Доган и Пеевски.

По-рано Пеевски изключи 20 депутати от парламентарната група, а още няколко поискаха да я напуснат по собствено желание.

Сега Хюзни Адем я напуска само няколко седмици след като влезе в Народното събрание на мястото на Фелиз Хюсменова, която се отказа от депутатското си място.

Адем е депутат от Варна. Той е в парламента за първи път, като досега е изпълнявал длъжността директор на "Информационно обслужване" - клон Варна.

Оттеглянето на Хюсменова съвпадна с момента малко след изборите, когато Пеевски започна да отстранява политици, близки до Доган. Тогава се чуха предположения за „чистка“ сред членовете на ДПС.

Ситуацията ескалира при гласуването на проектокабинета на ГЕРБ с първия мандат, когато депутатите на ДПС се разделиха на два лагера. Тези на страната на Пеевски подкрепиха предложеното от ГЕРБ правителство, а верните на Доган гласуваха против.

Впоследствие Доган поиска оставката на Пеевски и каза, че в в партията има опит за преврат. Настоящият съпредседател отговори, че няма да се оттегли от лидерския пост и че никой не може да спре „новото начало“ в партията.

Доган е основател и лидер на ДПС между 1990 и 2013 г., след което става пожизнен почетен председател. Пеевски е съпредседател на ДПС от февруари 2024 г. заедно с Джевдет Чакъров - един от депутатите, които бяха изключени от парламентарната група. Двамата бяха избрани по предложение на Доган. Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG