Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп е обвинен в опит да манипулира изхода от изборите през 2020 г.


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше обвинен, че е опитал да осуети изхода от изборите за президент на САЩ през 2020 г., спечелени от демократа Джо Байдън.

Обвиненията са част от разследване, ръководено от специалния прокурор на Министерството на правосъдието на САЩ Джак Смит.

Това е третото обвинение за последните четири месеца към Тръмп, който е фаворит за спечелване на републиканската президентска номинация за изборите през 2024 г. Срещу него са заведени и други дела, по които той вече пледира "невинен".

В обвинителния акт от четири точки се твърди, че Тръмп е заговорничил [с неназовани сътрудници], за да попречи на Конгреса да потвърди победата на президента Джо Байдън. Според обвинителния акт целта на заговора е опит да се "подкопае основна функция на правителството на САЩ: процесът на събиране, преброяване и сертифициране на резултатите от президентските избори".

Според прокуратурата Доналд Тръмп умишлено е използвал невярна информация за измама по време на преброяването на гласовете като извинение за натиск върху служители в няколко щата, призовавайки ги да оспорят изборните резултати. Тръмп също така се е опитал да убеди вицепрезидента Майк Пенс да анулира електоралните гласове в няколко щата.

Поддръжниците на републиканеца нападнаха Конгреса на САЩ на 6 януари 2021 г. в опит да попречат на законодателите да удостоверят победата на Байдън.

Специалният прокурор Джак Смит, под чийто надзор се провежда разследването, каза, че иска незабавен процес срещу бившия държавен глава.

"Щурмът на Конгреса беше насърчен от лъжите на Тръмп", каза Смит.

След публикуването на обвинителния акт предизборният щаб на Доналд Тръмп излезе с изявление, в което се казва, че с новите обвинения срещу него прокуратурата се опитва да повлияе на изборния процес. Самият Тръмп каза, че е призовал привържениците си към мирни протести.

Това е второто наказателно дело срещу бившия президент, заведено от федерални прокурори. Доналд Тръмп също така е обвинен в незаконно притежание и боравене с класифицирани документи, които не е предал на Националния архив след напускане на поста.

Той е първият бивш президент на САЩ, изправен пред наказателни обвинения. Тръмп определя съдебното преследване като политически мотивиран "лов на вещици".

Тръмп се очаква да се яви пред федералния съд следващия четвъртък.

Процесът по делото за секретните документи трябва да започне на 20 май следващата година по време на първичните партийни избори в рамките на президентската кампания през 2024 г.

В момента Доналд Тръмп е водещ кандидат за номинацията на републиканците за президент. За първи път в историята на САЩ един от водещите кандидати за президент е обект на множество наказателни преследвания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG