Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът в Колорадо дисквалифицира Тръмп като кандидат за президент


Ако решението не бъде отменено от Върховния съд на САЩ, и в други щати Доналд Тръмп може да не бъде допуснат да участва
Ако решението не бъде отменено от Върховния съд на САЩ, и в други щати Доналд Тръмп може да не бъде допуснат да участва

Върховният съд на щата Колорадо дисквалифицира Доналд Тръмп като кандидат за президент на САЩ и забрани името му да фигурира в бюлетината за изборите в щата, съобщи Ройтерс. Вотът ще се проведе на 5 ноември 2024 г. и бившият държавен глава вече обяви, че ще се кандидатира.

Това е историческо решение, тъй като тази поправка се прилага рядко и никога не е била използвана спрямо кандидат за президент или бивш президент. Съдът мотивира решението си с участието на Тръмп в събитията от 6 януари 2021 г., когато тълпа негови поддръжници нахлу в офиса на Конгреса, за да наруши удостоверяването на резултатите от президентските избори, които бяха спечелени от Джо Байдън.

Решението идва в отговор на съдебен иск, подаден от група избиратели в Колорадо, които твърдят, че Тръмп няма право да се кандидатира съгласно 14-ата поправка на Конституцията. Тя гласи, че лице, което в миналото е положило клетва за вярност към САЩ като държавен служител, не може да бъде избирано и не може да заема федерални и щатски публични длъжности, ако е участвало в подстрекателство или бунт срещу страната.

Решението в Колорадо обаче само по себе си вероятно няма да има голям ефект върху избирателната карта, отбелязва "Ню Йорк Таймс". Щатът присъжда само 9 гласа в Избирателната колегия и кандидатите за президент на Демократическата партия го спечелиха на последните четири общи избори. Байдън спечели през 2020 г. с най-голяма разлика - с 55,4% от гласовете.

Все пак решението на съда е безпрецедентно, тъй като досега опитите за дисквалификация на Тръмп в два щата бяха отхвърлени от местните съдилища на процедурни основания. Ако решението на Върховния съд на Колорадо не бъде отменено от най-висшата съдебна инстанция в страната, противниците му в други щати ще имат възможност да предотвратят появата на името му в бюлетината. Върховният съд на Мичиган разглежда подобен иск срещу Тръмп.

По-нискостоящ съд в Колорадо отхвърли иска с мотива, че Конституцията не посочва ясно, че забраната се отнася и за президентския пост. Върховният съд на щата не се съгласи с това тълкуване. Той стигна до заключението, че Тръмп е замесен в подстрекателство и че конституционната забрана се отнася и за потенциални кандидати за президентския пост.

"Президентът Тръмп е подбуждал и насърчавал към насилие и незаконни действия, целящи да нарушат процедурата за мирно предаване на властта", се казва в решението на съда.

Той обаче отложи влизането в сила на решението до 4 януари, за да даде възможност на Тръмп да обжалва решението пред Върховния съд на страната.

Представители на предизборния щаб на Доналд Тръмп обявиха намерението си да обжалват и осъдиха решението на съда в Колорадо като "опит на либерални съдии демократи да се намесят в изборния процес, за да лишат избирателите в щата от възможността да гласуват за предпочитания от тях кандидат". Говорител нарече решението на съда "не само историческо и справедливо, но и необходимо, за да се защити бъдещето на демокрацията в страната".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG