Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нито цент". Тръмп няма да подкрепя Украйна в борбата ѝ срещу Русия, каза Орбан


Кадър от срещата на унгарския премиер Виктор Орбан с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, 8 март 2024 г.
Кадър от срещата на унгарския премиер Виктор Орбан с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, 8 март 2024 г.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който сега се кандидатира за нов мандат, няма да предоставя допълнителна помощ на Украйна в справянето ѝ с руската инвазия. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в неделя, след като се върна от среща с Тръмп.

Новината идва на фона на месеци отлагане на нов пакет военна и финансова помощ за Украйна от САЩ. През февруари Сенатът одобри изпращането на над 60 млрд. долара подкрепа за Киев, но решението беше блокирано от републиканците в Конгреса. За този блокаж допринесе самият Тръмп.

От своя страна през декември 2023 г. Виктор Орбан наложи вето над допълнителна помощ за Украйна от Европейския съюз (ЕС) на стойност 50 млрд. евро. В началото на февруари ЕС все пак постигна съгласие за изпращането на помощта.

В неделя Орбан каза в интервю за държавната унгарска телевизия М1, че Тръмп има „доста подробни планове“ за край на войната в Украйна и няма да предостави на Киев допълнително финансиране с идеята да ускори прекратяването на конфликта.

„[Тръмп] няма да даде нито цент във войната между Украйна и Русия и затова тя ще приключи“, каза Орбан в интервюто.

„Ако американците не дадат пари, европейците няма да бъдат в състояние сами да финансират тази война и тогава тя ще свърши“, добави той.

Орбан посети САЩ в момент, в който пакетът допълнителна американска помощ за Украйна е спрян от републиканците в Камарата на представителите, насърчени от Тръмп. Те настояват за затягане на мерките за сигурност по границите на САЩ, за да подкрепят изпращането на помощта.

Голяма част от пакета, който вече е одобрен от Сената, предвижда средства, с които Украйна да закупи американски оръжия и военно оборудване.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който е преставител на Демократическата партия, подкрепя допълнителната помощ за Украйна. Миналия петък той обвини Тръмп, че се „прекланя пред Путин“, и настоя военната подкрепа за Киев да продължи.

По време на посещението си в САЩ Орбан гостува в консервативната организация „Херитидж“ и се срещна с Тръмп във Флорида.

Екипът на Тръмп публикува изявление, в което пише, че двамата с Орбан са обсъдили „широк кръг от въпроси, засягащи Унгария и САЩ, включително първостепенното значение на силните и сигурни граници за защитата на суверенитета на всяка нация“.

В изявлението не се споменава Украйна.

Орбан каза още, че мирът в Украйна трябва да бъде постигнат чрез предварително примирие, а след това чрез пълно мирно споразумение. Унгарският премиер добави, че Тръмп „разполага със средствата“ за това, но не даде повече подробности.

В ЕС Орбан се отличава с разграничаването си от други европейски лидери и с близките си връзки с автократични политици, включително с руския президент Владимир Путин. Орбан се отказа от ветото си над последния пакет европейска помощ за Украйна, след като ЕС заплаши да удари унгарската икономика.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза в понеделник, че Кремъл е запознат с изявлението на Орбан, но не го коментира.

Русия започна непредизвиканото си нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г. Оттогава западните държави предоставят на Киев военна, финансова и политическа подкрепа.

Тръмп беше президент на САЩ от 2016 до 2020 г. На изборите през ноември 2020 г. той загуби срещу сегашния държавен глава Байдън. Срещу Тръмп е в ход поредица от обвинения и дела, свързани с ролята му в щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон през януари 2021 г., при който загинаха няколко души.

Сега Тръмп е напът отново да се включи в президентската надпревара, която предстои тази година. Той остана единственият кандидат за републиканската номинация, след като и последната му опонентка Ники Хейли се отказа от участието си.

През последните месеци три щата - Колорадо, Мейн и Илинойс, забраниха на Доналд Тръмп да участва в първичните избори. На 4 март Върховният съд на САЩ отмени тези забрани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG