Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Утре ще сме 100 хиляди". Поддръжници на Доган се опитаха да нахлуят в резиденцията му в "Бояна"


Кадър от сблъсъка на поддръжниците на ДПС-Доган с полицаите, които обградиха резиденцията на Ахмед Доган в столичния квартал „Бояна“, 30 август 2024 г.
Кадър от сблъсъка на поддръжниците на ДПС-Доган с полицаите, които обградиха резиденцията на Ахмед Доган в столичния квартал „Бояна“, 30 август 2024 г.

Поддръжници на ДПС-Доган се опитаха да нахлуят в резиденцията в столичния квартал „Бояна“, известна като един от „сараите“ на почетния председател на движението Ахмед Доган.

Около 14 часа в петък поддръжниците на Доган влязоха в сблъсъци с полицията около имота, но не успяха да пробият полицейския кордон.

Вече повече от 19 часа представители на ДПС-Доган стоят пред имотите както в „Бояна“, така и в парк „Росенец“ близо до Бургас - другата резиденция, обитавана от Доган.

Дотук се стигна, след като ден по-рано неговият бивш съдружник Данаил Папазов поиска Доган веднага да освободи и двата имота. Това се случва на фона на разрив в ДПС между Доган и съпредседателя на партията Делян Пеевски.

В петък от ДПС-Доган показаха документ, за който твърдят, че е договор за ползване на резиденцията в „Бояна“, а имотът беше обграден от полицаи.

Няколко часа по-късно напрежението се повиши и поддръжниците влязоха в сблъсъци с полицаите в опит да нахлуят в сградата. Според представители на ДПС-Доган, цитирани от Нова телевизия, това се е случило, след като между тях и полицията е имало договорка да бъдат допуснати до имота, която не е била спазена.

Видео от мястото показва как поддръжниците се опитват да изблъскат полицаите, за да влязат в резиденцията в „Бояна“. Полицаите обаче ги удържат и изграждат кордон.

„Изправени сме пред обстоятелства, които са изцяло от частноправен характер. Полицията и МВР не следва да бъдат страна в този процес“, каза служебният вътрешен министър Атанас Илков по случая.

Той добави, че полицейското присъствие около резиденциите ще продължи през целия ден, а комисия ще прецени дали Доган има нужда да бъде охраняван от Националната служба за охрана (НСО).

По-късно пресцентърът на вътрешното министерство съобщи, че МВР и НСО охраняват Доган от четвъртък - веднага след сигнал от Чакъров, че има заплаха за живота му.

Описаното в сигнала обаче не се потвърждава, тъй като човекът, посочен като автор на заплахата, не е бил в посочения период от време на мястото, където е отправил заплахата, съобщава МВР. Резултатите от проверката са изпратени на компетентната прокуратура, добавя то. От съобщението не става ясно дали Доган още има държавна охрана.

Сблъсъкът между поддръжниците на ДПС-Доган и полицията около резиденцията в „Бояна“, 30 август 2024 г.
Сблъсъкът между поддръжниците на ДПС-Доган и полицията около резиденцията в „Бояна“, 30 август 2024 г.

Освен във физически, привържениците на Доган влязоха и в словесни пререкания с полицаите. Нарекоха ги „предатели“, „мафия“ и „слуги на Пеевски“, които „слушат заповедите на един полудял човек“.

„Утре ще сме 100 хиляди, какво ще направите“, каза един от участниците в сблъсъка.

„89-та танковете не ни спряха, камо ли вие ще ни спрете“, каза друг. Има предвид репресиите срещу българските турци в края на комунистическия режим, който сменя имената им насилствено и гони стотици хиляди турци от България. В тези репресии държавата употребява и танкове.

ДПС е основано през 1990 г. именно с каузата да възстанови правата на българските турци.

След сблъсъците пред резиденцията пристигна и началникът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Любомир Николов.

Как започна всичко

Активисти на ДПС-Доган се събраха в „Росенец“ и „Бояна“ още в четвъртък следобед в знак на протест. Те казаха, че неизвестни лица гонят служителите на резиденцията в „Бояна“, и определиха случващото се като „самоуправство“.

Част от хората от ДПС-Доган прекараха цялата нощ пред резиденциите в „Росенец“ и „Бояна“. Поддръжниците настояват институциите да се намесят, да влязат в имотите и да спрат изнасянето на имущество.

Тимур Халилов, Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов и Илхан Кючюк от ДПС-Доган пред резиденцията в „Бояна“, 29 август 2024 г.
Тимур Халилов, Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов и Илхан Кючюк от ДПС-Доган пред резиденцията в „Бояна“, 29 август 2024 г.

Това се случва на фона на разрив в ДПС между Доган и единия съпредседател на партията - Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания. Във вторник от ДПС-Доган обявиха, че тясното ръководство на партията е взело решение да изключи Пеевски и негови приближени от ДПС. Пеевски определи това като „противоуставно“.

Малко преди изключването на Пеевски стана ясно, че Доган по документи е загубил контрола върху резиденциите в „Росенец“ и „Бояна“. Той беше отстранен и от ръководството на ТЕЦ „Варна“, където беше съдружник с Папазов.

В петък сутринта другият съпредседател Джевдет Чакъров се появи през резиденцията в „Бояна“ и показа документ, който представи като договор за наем. По думите му той дава право на Доган да ползва имота в „Бояна“ безсрочно и изгонването му е неправомерно.

Чакъров заедно с Хасан Азис и Тимур Халилов от ДПС-Доган, 30 август 2024 г.
Чакъров заедно с Хасан Азис и Тимур Халилов от ДПС-Доган, 30 август 2024 г.

Междувременно стана ясно, че МВР се е отзовало на два сигнала за това, че сигурността на Доган е застрашена. Патрули на вътрешното министерство са проверили и ситуацията в „Росенец“ и „Бояна“.

Проверката е установила, че става въпрос за гражданско-правен спор, към който МВР няма отношение. Полицията ще предаде материалите на прокуратурата, предаде БНР.

Какво се случва в „Бояна“

В петък към активистите, подкрепящи Доган в „Бояна“, се присъединиха Чакъров, евродепутатът Илхан Кючюк, депутатите Рамадан Аталай и Тимур Халилов. Всички те са на страната на Доган в конфликта му с Пеевски.

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров и депутатът Рамадан Аталай разговарят с полицията пред резиденцията в „Бояна“, обитавана от Ахмед Доган, 30 август 2024 г.
Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров и депутатът Рамадан Аталай разговарят с полицията пред резиденцията в „Бояна“, обитавана от Ахмед Доган, 30 август 2024 г.

„Ние не получихме никаква информация какво се случва вътре и все още сме в недоумение кой е вътре, по какви причини, с какво е влязъл, какво прави вътре, дали е изнесъл нещо“, каза Халилов пред БНТ.

„Всички хора, които са събрани в момента, са тук, за да защитят личното имущество на д-р Доган и да възпрепятстваме всякакви опити за посегателство върху неговото имущество“, каза още представителят на ДПС-Доган.

„Боянските сараи“, обитавани от Ахмед Доган, 30 август 2024 г.
„Боянските сараи“, обитавани от Ахмед Доган, 30 август 2024 г.

На място се появи и Николай Бареков, бивш евродепутат и лидер на „България без цензура“ и бивш изпълнителен директор на вече закритата ТВ7.

Дотук се стигна, след като в четвъртък бившият съдружник на Доган в ТЕЦ „Варна“ - Данаил Папазов, изпрати до медиите прессъобщение, в което казва, че Доган не е собственик на дружествата, които притежават имотите в „Росенец“ и „Бояна“.

„Същият няма общо и с имотите на дружествата, както и няма каквито и да било договорни отношения свързани с ползването на тези имоти“, пише в съобщението.

„Ахмед Доган пребивава без основание в същите и следва веднага да ги напусне“, добавя Папазов, който няколко дни преди това окончателно отстрани Доган от собствеността и ръководството на ТЕЦ „Варна“.

„Боянските сараи“, 30 август 2024 г.
„Боянските сараи“, 30 август 2024 г.

Доган обитава резиденциите в „Росенец“ и „Бояна“ от много години насам и провежда в тях част от партийните си срещи.

Политическата борба между Доган и Пеевски започна в началото на юли и през последните седмици се пренесе на терена на бизнеса. С отнемането на ТЕЦ „Варна“ Пеевски вероятно лишава Доган от активи за десетки милиони, написа „Капитал“.

Борбата ще повлияе и на участието на ДПС в предстоящите на 27 октомври избори за нов парламент. За момента не е ясно как двете фракции ще се явят на вота.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG