Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Доган размаха пръст на Пеевски. Радев маха с руското знаме. Левите печелят във Франция


Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Париж след обявяването на частичните резултати от парламентарните избори във Франция.
Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Париж след обявяването на частичните резултати от парламентарните избори във Франция.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Изборите във Франция
  • Разривът между Доган и Пеевски
  • Руският план за дестабилизиране на Европа

Коалицията от леви и крайнолеви партии "Нов народен фронт" изненадващо получи най-голяма подкрепа във втория тур на парламентарните избори във Франция.

Алиансът "Заедно" около президента Еманюел Макрон остава на второ място, но според световните медии управлението до края на мандата му може да се окаже много трудно.

Не се сбъднаха прогнозите за категорична победа на крайнодесните на Марин льо Пен и Жордан Бардела, които водеха след първия тур, а сега остават трети. Така те няма да могат да формират доминирано от тях правителство, а Бардела няма да стане премиер. Кой е той прочетете тук.

Страх от безработица, страх от война, страх от хаос, страх от "другите"... Тези страхове, провокирани от псевдополитици, дошли от нищото и провъзгласили се за „велики“, водят след себе си напълно объркани избиратели към урните. Не пропускайте този разговор на Еми Барух с писателката Лола Лафон за изборите във Франция.

ДПС, Доган и Пеевски

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган събра част от депутатите и членовете на партията в резиденцията в парк „Росенец“ в събота. Сред тях бяха тези, които по-рано през седмицата се опълчиха на съпредседателя на движението Делян Пеевски и отказаха да гласуват подкрепа за предложения от ГЕРБ кабинет на малцинството, което доведе до разцепление.

След срещата при Доган другият съпредседател Джевдет Чакъров призова за „връщане към автентичното ДПС“, както и че партията „не функционира в нормалния си вид и съдържание“.

В съобщение до медиите Пеевски отрече да е в конфликт с Доган и определи твърденията за това като „интриги“.

Очаква се президентът да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на групата на ДПС в следващите дни.

„Величие“, ДСБ и Радев

Парламентарната група на „Величие“ се разпадна. Това се случи, след като шестима депутати подадоха заявления за напускането ѝ. Новината дойде, след като известните лица на партията – Ивелин Михайлов и Николай Марков в продължение на дни си разменяха различни обвинения. От партията дори заявиха, че Марков не членува в нея.

На последните избори за „Величие“ гласуваха близо 100 хил. души.

Партия ДСБ, която е част от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), предложи управление под формата на „технически кабинет“. Предложението е при условие, че ПП-ДБ получи третия мандат от президента Румен Радев. От ПП отговориха, че не виждат възможност за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент.

В петък президентът за пореден път застана на проруски позиции по отношение на войната в Украйна. Той каза, че не иска България да бъде „безсрочен донор на войната в Украйна и то до крайна победа“.

България, както и почти всички страни от Запада и НАТО, стои твърдо зад продължаването на военната помощ за Киев.

Преди седмица Радев отказа да представлява България на предстоящата среща на върха на НАТО, на която се очаква Алиансът да поеме координацията на международната помощ за Украйна. Президентът не приема официалната позиция на София, утвърдена от състава на няколко парламента, както и от предишните редовни правителства.

Стармър, Пезешкиан и Орбан

Лейбъристката партия спечели категорично парламентарните избори във Великобритания. С това беше прекъснато 14-годишното управление на Консервативната партия.

Новият премиер на Обединеното кралство се казва Киър Стармър. Какво ще се промени в управлението на страната по отношение на подкрепата за Украйна, връзките с ЕС, мигрантите, вътрешната политика? Отговорите са тук.

Реформисткият кандидат Масуд Пезешкиан спечели втория тур на президентските избори в Иран. На балотажа той надделя над ултраконсервативния си съперник Саид Джалили. В Иран изборите не са нито свободни, нито честни, но все пак могат да изненадат. Избирането на Пезешкиан за президент беше изненада. Какво следва и ще има ли промяна? Не пропускайте този анализ.

Унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с президента на Русия Владимир Путин в Москва, където двамата обсъдиха войната в Украйна. Визитата на Орбан дойде дни, след срещата му с Володимир Зеленски и след като Будапеща пое ротационното председателство на Съвета на ЕС. Унгарският премиер беше осъден за думите и действията си в Москва от европейските лидери.

Няколко препоръки

Усилване на теми, разделящи обществото като инфлацията и незаконната миграция, "култивиране на страх" и "работа за задълбочаване на вътрешните противоречия". Всичко това е включено в руски план за дестабилизиране на Украйна и подкрепящите я западни държави, разкрит в разследване на Инсайдър и Шпигел. Не пропускайте детайлите от него тук.

Срещу едно-единствено смъртоносно онкологично заболяване - рак на маточната шийка - съществува ваксина. И макар това да звучи като едно от най-великите постижения на медицината, много хора в България не се възползват, дори докато тече програма за безплатна ваксинация. Защо? Видка Атанасова разказва.

Язовир „Луда Яна“ край Панагюрище се строи от осем години и след няколко отлагания вече е пред завършване. Мила Чернева от Капитал разказва за строежа.

Човек на деня

Тя е дръзка и талантлива певица, известна с лудия си подход към музиката. Наричат я въплъщение на джаза, но не се колебае да търси себе си и извън този жанр. На 6 юли Сирил Еме превзема сцената на фестивала A to JazZ в София. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG