Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Доган протестира срещу "чудовището" си Пеевски. Година неспирна война в Газа


Николай Бареков снима Ахмед Доган пред бившия партиен дом на Българската комунистическа партия, в която днес се помещава НС. Това се случи по време на протест срещу "мафията", Делян Пеевски и в подкрепа на арестувания депутат Джейхан Ибрямов.
Николай Бареков снима Ахмед Доган пред бившия партиен дом на Българската комунистическа партия, в която днес се помещава НС. Това се случи по време на протест срещу "мафията", Делян Пеевски и в подкрепа на арестувания депутат Джейхан Ибрямов.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Доган на протест срещу Пеевски и "мафията"
  • Една година война между Израел и Хамас
  • Протести срещу Орбан в Унгария

Поддръжници на крилото на ДПС-Доган се събраха пред Народното събрание в подкрепа на арестувания депутат Джейхан Ибрямов. На място те искаха „България без Пеевски“ и скандираха „Мафия“.

Сред тях беше и почетният председател на движението Ахмед Доган, който се извини на „целия български народ“ за това, че партията му „има отношение към създаването на това политическо чудовище“ – Делян Пеевски.

До началото на разделението в ДПС в средата на лятото, нито Доган, нито друга от настоящите ключови фигури в движението имаха проблем с Пеевски или „мафията“.

При протестиращите беше и Николай Бареков, който преди години беше шеф в свързаната с Пеевски ТВ 7.

Според хората от протеста арестите на членове на ДПС-Доган имат за цел политиците да не общуват с хората по време на предизборната кампания. Какво още казаха те, вижте в този репортаж.

В събота Софийският градски съд реши да остави за постоянно в ареста Джейхан Ибрямов. Това няма да попречи на участието му в изборите, казаха от ЦИК.

Съпругата на Ибрямов – Биршен Ибрямова започна гладна стачка заради действията на властите срещу съпруга ѝ. Според нея единствените мотиви за ареста са политически. Вижте какво каза тя пред Диляна Теохарова.

Държавните институции работят в полза на „Ново начало“ на Делян Пеевски, но сякаш никой не забелязва този скандал. Той не е по-малък от назначаването на Пеевски в ДАНС, довело до масови протести. Какво е станало с чувствителността на българските граждани, пита Даниел Смилов в Дойче Веле.

Година активна война между Израел и Хамас

Войната между Израел и Хамас, която започна на 7 октомври 2023 г., навърши една година. От тогава загинаха хиляди, хиляди бяха ранени, а към момента няма ясна перспектива за постигане на мир.

В същото време Израел продължава военната си кампания срещу Хизбула. В събота израелската армия удари град Триполи. Друг удар попадна в граничен пункт между Ливан и Сирия.

В Ливан е в ход най-голямото разселване на хора в историята на страната. Причината са въздушните удари и сухопътната офанзива на Израел срещу Хизбула. Хората разказват как бомбите падат все по-близо до тях. А те вече не знаят къде да отидат. Не пропускайте този разкaз в снимки.

В събота в България от Ливан пристигна поредна група от български граждани, които са поискали съдействие да се евакуират.

В един от първите полети от Бейрут пристигна и Кристияна Сохен. Тя е наполовина българка, наполовина ливанка и се евакуира от страната, в която вече активно воюват Израел и Хизбула. Вижте какво разказа Кристияна пред Дамяна Велева.

Украйна, Молдова и Русия

Украинската армия нанесе серия от удари срещу руски предприятия във Воронежка облст в Русия.

В нощта на събота срещу неделя руската армия обстреля територията на Украйна над 5000 пъти.

Украинският президент Володимир Зеленски ще представи "плана за победа" на Киев по време на предстояща среща на западните съюзници в Германия на 12 октомври.

В Молдова е разкрита финансирана от Русия схема за намеса в предстоящите президентски избори и референдума за членство в Европейския съюз (ЕС), които ще се проведат на 20 октомври.

Няколко препоръки

Хиляди участваха в масови протести в Унгария в събота. Те недоволстват срещу "фабриката за пропаганда", управлявана от държавната телевизия на авторитарния министър-председател Виктор Орбан и искат свободни медии в централноевропейската държава. Цялата история е събрана тук.

Някога то е било четвъртото по големина безотточно езеро в света. Но започва да пресъхва, когато СССР отклонява притоците му за напояване. Някога е давало поминък на хиляди рибари. Днес то изхранва малкото останали жители на селце в Казахстан. Това е историята на последните рибари в Аралско море.

Той е най-щастлив, докато храни любопитството си - дали зад камерата, зад компютъра или зад книгата. И е зает с много неща. Документалният му филм "Кметът" е включен в програмата на кинофестивала "София ДокуМентал". Давид Джамбазов е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG