Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Доган изключи Пеевски. Борисов го съветва да се успокои, а той иска еврокомисар


Делян Пеевски
Делян Пеевски

Добро утро. Най-важното днес:

  • Коя е тъмната страна на Телеграм
  • Кьовеши разследва в Твърдица
  • Признанието за Михаела Филева

Пълномащабната война в ДПС започна. Крилото на Ахмед Доган свика Централно оперативно бюро, което изключи единия председател на партията - това е санкционираният за корупция от САЩ и Великобритания Делян Пеевски. Изключени са още 7 членове на ръководството, а 10 областни лидери са отстранени. Сменен е и печатът на ДПС. Пеевски нарече заседанието “сбирка на отцепници” и “противоуставно действие”.

Новият министър на вътрешните работи Атанас Илков отрече да е свързан с Пеевски, каквито обвинения получава неговият предшественик, Калин Стоянов. Представителите на ПП-ДБ нарекоха Илков “Калин Стоянов 2”.

Самият Стоянов продължи да говори като политик. Колегите в “Дневник” отбелязват, че той атакува президента със същите думи, с които го прави и Пеевски. Може да сте забравили, но миналата седмица Пеевски покани Стоянов за водач на листа, а той му благодари.

Няколко часа преди новината от ДПС, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за първи път критикува Пеевски. Той му каза, че “трябва да се успокои, трябва да не плаши така другите политически партии”, пишат колегите в “Клуб Z”.

Изборите вече са заковани за 27 октомври

България има още два дни, за да предложи на Урсула фон дер Лайен две кандидатури за еврокомисар - жена и мъж. Служебният премиер Димитър Главчев поиска от партиите в парламента да му предложат имена - първо бяха споменати Екатерина Захариева, Сергей Станишев и Велислава Петрова. Малко по-късно Пеевски номинира и Искра Михайлова.

Парламентът се събра само за няколко минути, за да домакинства на клетвата на новото служебно правителство на Главчев. Преди това президентът Радев подписа указите за кабинета и за датата на изборите - вече е официално, 27 октомври.

Ако около вас има хора, които се информират само с видео от социалните мрежи, изпратете им този 60-секунден клип в Инстаграм, който разказва накратко всичко.

Защо няма вода

Това лято все повече българи научават какво е да живееш на воден режим. "Като в миналия век", казва Таня Маринова от тетевенското село Глогово. Екип на Свободна Европа отиде, за да ви покаже как живеят хората там. Дамяна Велева разказва, че този проблем вече засяга стотици хиляди.

На този фон дойде новината, че Европейската прокуратура разследва измама за над 5 млн. лева по проект за водоснабдяване. Свободна Европа научи, че става дума за Твърдица и за проект на бившия кмет, който е избиран 3 пъти от ГЕРБ.

Ако този бюлетин ви е интересен, изпратете го на приятели и им препоръчайте да се абонират и те.

Коя е тъмната страна на Телеграм

Хората, ограничени от авторитарни режими, го ползват, за да общуват и да организират протести. Други хора обаче го използват за незаконни дейности - трафик на наркотици, престъпления срещу деца. Какво знаем за тъмната страна на приложението Телеграм, чийто основател Павел Дуров е в ареста в Париж.

Израел и ливанската групировка Хизбула си размениха над 1000 ракети. И двете страни казват, че не искат война, но действията им могат да доведат именно до мащабен конфликт, се казва в анализ на Радио Свободна Европа.

Новото правителство на Северна Македония предвижда промени в състава на историческата комисия с България. Новината идва няколко месеца след като националистическата ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите, а премиер стана Християн Мицкоски.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Човек на деня

Тя е сред най-големите поп изпълнители в България. Той е сред най-големите поп изпълнители в света. В събота двамата ще се срещнат. Михаела Филева, която беше избрана от екипа на Ед Шийрън да подгрява на концерта му в София, е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

XS
SM
MD
LG