Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Доган поиска оставката на Пеевски и призна, че прокуратурата и полицията изпълняват поръчки на ДПС


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Доган поиска оставката на Пеевски
  • НАТО изпраща ПВО на Украйна
  • Полицай бие хора на "Градина"

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на съпредседателя на движението Делян Пеевски.

В обръщение до медиите Доган казва, че в партията има "опит за преврат". Той казва още и че хората около Пеевски използват "мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби".

Това "признание" повтаря изнасяното в стотици журналистически разследвания и публикации за повече от десетилетие за влиянието на Пеевски в прокуратурата и правоохранителните органи и използването им за оказване на натиск.

Самият Пеевски отговори, че няма да даде оставката си и че никой не може да спре "новото начало" в ДПС.

По-рано в сряда всички парламентарно представени сили отказаха да преговарят с движението още преди то да е получило втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

В ДПС разделение не се случва за първи път. Сега обаче то изглежда най-сериозно. Един срещу друг са Доган и посоченият от него като „феномен в политиката“ и избран по негово предложение за съпредседател на ДПС - Пеевски. Кой от двамата ще остане? За това говори доц. Михаил Иванов, бивш съветник на президента Желю Желев по етническите въпроси.

Бой по морето, "атентат" в СОС

Служител на МВР е арестуван като основен заподозрян за тежък побой върху младеж на плажа на къмпинг "Градина" в нощта между 30 юни и 1 юли. Полицаят е бил с жилетка на охранителната фирма "Делта гард", която беше свързана с аферата "Осемте джуджета". Фирмата отрича заподозрения да има връзка с нея, а МВР казва, че проверява случая, пише Медиапул.

С извънредно внесен доклад от трима общински съветници шест от най-важните общински дружества в София могат да се окажат с нови ръководства от четвъртък.

Предлага се сегашните директори на "Топлофикация-София", Центъра за градска мобилност (ЦГМ), "Метрополитен", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Софинвест" да се заменят с временни. Кметът Васил Терзиев нарече действията на общинските съветници "атентат срещу нашия град".

В сряда общинската избирателна комисия отстрани от длъжност кмета на район "Оборище" Георги Кузмов. Това е второто подобно отстраняване след това на кмета на "Илинден" преди дни.

НАТО и подкрепата за Украйна

САЩ и НАТО ще изпратят допълнителни системи за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна, включително още системи „Пейтриът“. Това стана ясно от изказване на американския президент Джо Байдън във вторник, по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Новината дойде на фона на убийството на над 40 души в рамките на няколко руски атаки срещу Украйна в последните дни.

Украинските войски се борят за удържането на ключов път между градовете Покровск и Константиновка в района на Донецк. Там руските сили се опитват да настъпват. Атаките в района се засилват, като Москва се стреми да завземе повече украинска земя. Не пропускайте това видео.

Какво се прави, когато срещу теб стои империя? Тя има собствен манталитет, амбиции и митология, застанали срещу съюз от либерални демокрации. Това е основният въпрос, който стои пред НАТО днес, когато алиансът навършва 75 години, пише в анализ Стефан Попов.

Русия, Газа, Индия

Израел засилва офанзивата си в северната и централната част на Ивицата Газа. Основният засегнат град е най-големият в региона - град Газа. Във вторник напредващите израелски танкове в града са принудили жителите му да бягат под обстрел, а се съобщава и за въздушен удар по палатков лагер, убил повече от 25 души в южната част на Ивицата.

Двудневното посещение на индийския министър-председател Нарендра Моди в Москва показа тънката линия, по която Делхи върви, докато укрепва отношенията си с Русия и същевременно се стреми към по-близки връзки със Запада. Какво точно се случи? Отговорите са тук.

В Русия Басманният районен съд в Москва арестува задочно ръководителката на правозащитната организация Human Rights Foundation, вдовицата на опозиционния политик Алексей Навални, Юлия.

Тя е обвинена в участие в екстремистка общност.

Няколко препоръки

Пет месеца преди изборите в САЩ президентът Джо Байдън е принуден да отговаря на един и същи въпрос всеки ден - дали ще се оттегли. Какво се случва с кампанията на демократите? Диляна Теохарова разказва.

Всички в НС са така готови да управляват. Поне четири политически сили са се вкопчили в идеята за правителство с третия мандат. Защо е тази хиперактивност и може ли тя да се окаже нещо повече от тактически ход, пита Емилия Милчева от Дойче Веле.

Фидий е сред най-значимите творци на Античността, макар и да не знаем дали смятаните за негови произведения са наистина негови. Двете му най-значими творби са Атина Партенос и статуята на Зевс в Олимпия. Освен скулптор той е и архитект. Пламен Асенов разказва за него в рубриката Малки истории за велики европейци.

Човек на деня

Той е най-младият футболист на Европейско първенство. И чупи рекорд след рекорд. Разписа се с феноменален гол на полуфинала между Испания и Франция и помогна на отбора си да достигне финала. Днес целият свят знае името му. Той е Ламин Ямал и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG