Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Доган сменя адреса. ДПС май пропуска изборите. Първият милион на Дуров 


Полиция на входа на резиденцията в Бояна, повикана от привържениците на Ахмед Доган
Полиция на входа на резиденцията в Бояна, повикана от привържениците на Ахмед Доган

Добро утро. Най-важното днес:

  • Собственикът гони Доган от сараите
  • Лодката на ПП-ДБ се клати
  • 50 години от ходенето на въже над Ню Йорк

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще си търси ново жилище, след като собственикът на т.нар. сараи поиска от него да напусне имотите. През лятото Доган живее в резиденция на брега на морето край Росенец, а през зимата е в софийския квартал Бояна. Депутати от крилото на Доган казаха, че в Бояна са дошли хора, които притискат персонала да напусне.

Има огромна вероятност за първи път от 1990 г. насам ДПС да пропусне изборите. Воюващите крила на Доган и Пеевски се очаква да продължат битката в съда, а до регистрацията в ЦИК остават само 12 дни. Тук ще намерите отговори на всички въпроси, които си задавате за тази война.

Двете крила на ДПС вече са започнали да събират подписи за явяване на изборите с коалиции, които да се казват съответно “Демокрация, права и свободи - ДПС” за Доган и “Движение за права и свободи - Ново начало” за Пеевски, съобщават колегите в “Медиапул”.

Какво става в ПП-ДБ

И “лодката на ПП-ДБ се клати предизборно”, пишат колегите в “Капитал”. Причината е, че “Да, България” искат предварителни избори за кандидати за депутати и нова формула за вземане на решения, а “Продължаваме промяната” и ДСБ не приемат всичко.

Това ще бъдат седмите парламентарни избори от 2021 г. насам. Колегите в БТА са изготвили справка, според която упражняването на тази най-висша форма на демокрацията е струвало половин милиард лева за последните три години.

Има ли традиция за “нетрадиционното”

Мъжът, заподозрян за заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, е обявен за изчезнал. Новината идва половин година след като Илко Захариев беше задържан по обвинения, че е заплашвал съдийката.

Държавата се енергизира по повод енергийния прах за шмъркане, рекламиран от певицата Диона. Прокуратурата се самосезира. Здравното министерство разпореди регионалните инспекции "спешно" да проверят „енергийните снифове“.

Забраната на ЛГБТИ в училище дойде в комплект с нов юридически термин – „българската правна традиция“. Кога обаче се ражда традицията българското право да обявява ЛГБТИ хората за „нетрадиционни“? Светла Енчева пише, че май тази традиция ще се окаже по-млада и от мъжкото хоро на Йордановден.

Препратете този бюлетин на приятели, за да се абонират и те.

“Наш” или “техен” е Павел Дуров?

Франция повдигна обвинения на руския милиардер Павел Дуров, собственик на приложението Телеграм. Той е обвинен, че не е ограничил незаконното и екстремисткото съдържание.

Наш ли е Павел Дуров, или е техен? Въпросът е наивен, но бие в целта: кой е този човек, създал Телеграм, когото Франция арестува за покриване на педофилски групи, а Русия смята за герой на свободата на словото? Препоръчвам ви да прочетете портрета на Дуров, написан от Татяна Ваксберг.

Ако предпочитате да гледате, намерете още 3 минути за това видео, което показва кой е Дуров и какво е Телеграм.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Войните

Нидерландия разрешава изтребителите F-16, които тя подари на Украйна, да бъдат използвани срещу цели на руска територия.

Украйна увеличава контрола си върху руската Курска област, каза Зеленски. Според ЦРУ Русия готви контраофанзива.

ООН настоя Израел да спре офанзивата си в Западния бряг. ЕС иска санкции за израелски министри.

"Все по-адски условия". Какво се случва с жените в Афганистан след новите ограничения на талибаните

Човек на деня

Той е първият и единствен човек, преминал по въже, 400 метра над земята, между кулите близнаци в Ню Йорк. Филип Пети го прави без каквото и да било осигуряване и то цели 8 пъти, преди да се предаде в ръцете на чакащата го полиция. През август се навършиха 50 години от легендарното му изпълнение. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

XS
SM
MD
LG