Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ ще подкрепи номинирания от ГЕРБ Димитър Радев за нов мандат като управител на БНБ


Кирил Петков и Димитър Радев
Кирил Петков и Димитър Радев

“Продължаваме Промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) ще подкрепи кандидата на ГЕРБ за управител на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев​. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков в парламента в сряда.

По-рано се проведе среща между представители на ПП-ДБ и Радев, който е настоящ гуверньор на БНБ и сега е издигнат за втори мандат.

“Отговорите, които получихме, са изцяло в посоката на нашата програма”, каза Петков след срещата, цитиран от БТА. “Нашето решение ще бъде, че г-н Радев ще има нашата подкрепа”.

ГЕРБ и ПП-ДБ имат мнозинство от общо 132 народни представители, които са достатъчни за избор на управител на БНБ.

Кандидатурата на Димитър Радев за втори мандат начело на БНБ беше издигната от ГЕРБ, след като в края на юни парламентът задейства процедурата за избор на шеф на регулатора.

Започването на процедурите за избор на нов управител на БНБ, както и на здравната каса и Сметната палата, се случи без участието на ПП-ДБ, които не издигнаха и номинации за постовете. Тогава те твърдяха, че правят това, защото ГЕРБ участват в скрити мнозинства с “Възраждане” и ДПС.

Сега обаче коалицията започна срещи с номинираните от партньорите си в управлението ГЕРБ кандидати за ръководители на регулаторите.

След срещата с Димитър Радев в сряда вечерта Кирил Петков каза, че депутатите от партията и кандидатът за управител на БНБ са се обединили около това, че България трябва да бъде в еврозоната не по-късно 1 януари 2025 г.

Срокът за членство в еврозоната беше отлаган няколко пъти. България трябваше да приеме еврото в края на тази година, но това няма да се случи, защото не отговаря на критерия за инфлация.

“Неколкократно съм казвал, че трябва да се присъединим към еврозоната възможно най-скоро, но не по-късно от 1 януари 2025 г.”, каза Димитър Радев. По думите му е много важно, че политическата подкрепа за процеса се разширява, тъй като без нея целта ще бъде нереалистична.

Димитър Радев е управител на БНБ от 2015 г., когато беше избран от парламента по предложение на ГЕРБ с гласовете на Реформаторския блок, АБВ, БДЦ и част от ДПС. Мандатът му е 6-годишен и изтече през 2021 г., но оттогава той остана на поста като изпълняващ длъжността.

Опит за избиране на нов шеф на банката имаше през 2022 г., когато на власт беше кабинетът „Петков“. Тогава се стигна до сблъсък между коалиционните партньори ПП и „Има такъв народ“, а в крайна сметка до избор не се стигна.

БНБ упражнява банков надзор и може да регулира дейността на търговските банки. Тя има правомощия по отношение на паричната политика на страната. Управителят ръководи и контролира дейността на БНБ. Той се избира от Народното събрание и е с мандат шест години.

Сега има още двама кандидати за поста управител на БНБ - Любомир Христов, издигнат от от “Възраждане”, и Николай Каварджиклиев – от БСП. Те ще бъдат изслушани в четвъртък от бюджетната комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG