Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът Главчев каза, че няма основания да иска смяната на вътрешния министър Стоянов


Служебният премиер Димитър Главчев
Служебният премиер Димитър Главчев

Няма основания за искане на оставката на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с изпълненията на задълженията му. Това каза във вторник служебният премиер Димитър Главчев, докато отговаряше на въпроси на медии и граждани във Фейсбук канала на Министерския съвет.

Новината идва на фона на поисканата преди седмици оставка на Стоянов от страна на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Поводът за искането беше случай с полицай, задържан за побой над младеж в бар на плажа Градина до Созопол. Инцидентът от 1 юли доведе до изслушване на вътрешния министър в парламента.

Смяната на Стоянов беше поискана още по време на редовното правителство на Николай Денков, в което той отново беше вътрешен министър.

Стоянов беше критикуван и за обществената поръчка на нови автомобили за полицията. Поръчката беше изпълнена от компания, известна с луксозните си автомобили.

„Нямам никакви основания да искам оставката на служебния министър на вътрешните работи. Преди изборите имаше съмнения, че Стоянов ще окаже влияние на изборите. Видяхте, изборите преминаха нормално и по правилата, всички си свършиха прекрасно работата“, каза Главчев.

Той похвали Стоянов и за работата му по време на борбата с пожарите от последните седмици.

Ситуацията с пожарите

По думи на Главчев към момента ситуацията с пожарите в страната е спокойна. Той подчерта, че най-големият пожар - този около село Воден, е локализиран.

Премиерът каза още, че веднага след справянето с пожарите държавата ще започне с компенсациите за пострадалите от тях. По думите му законът предвижда 1578 лева за неотложни разходи и впоследствие 2500 лева за обзавеждане, което хората са загубили в пожарите.

Главчев каза, че за хората, за които е необходимо временно настаняване, вече са предоставени фургони. Това е направено в района на най-големия пожар в селата Воден и Крайново.

Българският еврокомисар и неговият ресор

Във вторник Главчев каза още, че преговорите за състава на следващата Европейска комисия (ЕК), както и разпределението на ресорите за отделните държави членки все още не са започнали. Това ще се случи най-рано след потвърждението на естонската премиерка Кая Калас за върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността.

Новината идва на фона на преизбирането на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, както и на председателката на Европейския парламент Роберта Мецола за втори пореден мандат на позициите им.

В последните седмици в медиите се появи информация, че всички потенциални кандидатури на България за комисар в ЕК са свързани с членове на ГЕРБ.

Свободна Европа изпрати въпроси до всички парламентарно представени партии за това дали са водили разговори за позицията на България при преговорите за бъдещ състав на ЕС и за евентуална номинация за следващ еврокомисар. Нито една от партиите не изпрати отговори на въпросите ни.

Служебното правителство на Димитър Главчев встъпи в длъжност в началото на април, след падането от власт на последния редовен кабинет на Николай Денков.

Кабинетът на Главчев проведе последните избори за парламент през юни. След тях първите две политически сили, които получиха проучвателен мандат за съставяне на правителство – ГЕРБ и ПП-ДБ, не успяха да формират управление.

Очаква се в следващите дни президентът Румен Радев да връчи трети мандат на една от останалите пет партии, които са част от настоящия парламент. Ако опитът за формиране на правителство с третия мандат се провали, това ще означава провеждане на седми парламентарни избори в рамките на по-малко от четири години.

Задължителният министър. Кой е Калин Стоянов
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG