Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Съкращаване на всички срокове". Служебният кабинет планира построяване на Националната детска болница до 2028 г.


Служебната министърка на здравеопазването Галя Кондева и служебният министър-председател Димитър Главчев
Служебната министърка на здравеопазването Галя Кондева и служебният министър-председател Димитър Главчев

Министерството на здравеопазването е представило план за изграждане на Националната детска болница в София до май 2028 г. Това съобщи служебната ресорна министърка Галя Кондева на брифинг в сряда.

"Ние ще положим съвместно с всички институции, които са ангажирани в този процес, необходимите усилия за това", каза тя.

Новината идва, след като от години се правят неуспешни опити за построяването и създаването на национална детска болница. В началото на май правителството одобри проект за изграждане на частна болница "Мама и аз", което предизвика негативна обществена реакция поради недостиг на достатъчно кадри дори за една детска болница в региона. Впоследствие решението беше отменено.

Служебното правителство е одобрило график за стъпките в изграждането на детската болница, съобщи служебната министърка на финансите Людмила Петкова. Галя Кондева каза, че приетият план съкращава срока по изграждането на болницата с девет месеца.

"Работим усилено за съкращаване на всички срокове, като ги изтегляме максимално", каза новият директор на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" (ЗИКДБ) Влатко Глигоров.

Към момента на територията на град София има 13 лечебни заведения, които осигуряват педиатрична помощ. Структурата на новата болница обаче все още не е уточнена. Според здравната министърка това ще се случи, след като бъде получен докладът от Европейската инвестиционна банка.

"Тогава ще има пълна яснота за необходимостта от кадри, оборудване и обезпеченост на бъдещето лечебно заведение", каза тя.

Същевременно преди два дни служебният кабинет разпореди разчистването на терена, където трябва да бъде построена болницата. То започна активно едва в сряда.

В момента там се намира скелето на стария институт по педиатрия. Още през 2020 г. тогавашният премиер Бойко Борисов обеща то да бъде съборено. Преди това година и половина правителството водеше тръжни и съдебни процедури за това, че скелето може да бъде използвано за детска болница.

Изграждането на национална детска болница в България се бави от години, а страната е единствената в Европейския съюз, която няма такова лечебно заведение.

Темата беше повдигната отново в началото на май, след като Министерският съвет одобри многопрофилна болница "Мама и аз". Проектът на инвеститора „Търговска лига“ стана известен като „частна детска болница“, а това предизвика много негативни реакции и в крайна сметка доведе до отмяна на решението.

Националната детска болница трябва да обединява всички необходими услуги и медицински специалности за деца, а не само няколко педиатрични отделения.

Обяснено в две минути. Какво знаем за случая с болница "Мама и аз"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Тръмп срещу Байдън. Кой победи в дебата
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00
XS
SM
MD
LG