Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рон Десантис се оттегли от изборите за президент на САЩ. Призова поддръжниците си да гласуват за Тръмп


Рон Десантис по време на кампанията си като кандидат за президент на предстоящите избори в САЩ, 20 януари 2024 г.
Рон Десантис по време на кампанията си като кандидат за президент на предстоящите избори в САЩ, 20 януари 2024 г.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис прекрати кампанията си за президентските избори в САЩ, съобщи Асошиейтед прес в неделя. Десантис, който беше един от фаворитите за номинацията на Републиканската партия, се оттегли и заяви пълната си подкрепа за бившия президент Доналд Тръмп.

Новината идва седмица след като Тръмп спечели първичните избори за кандидат за президент на републиканците в щата Айова. Там Десантис завърши на второ място с 21,3% подкрепа спрямо 50,9% за Тръмп.

Оттеглянето на Десантис идва и малко преди следващото гласуване за кандидат на републиканците, което ще се проведе във вторник в Ню Хемпшир. Социологическите проучвания отреждаха на губернатора на Флорида под 10% подкрепа в щата.

В неделя Десантис заяви, че 7-месечната му кампания е изчерпана. Според губернатора е станало ясно, че мнозинството от републиканските избиратели „искат да дадат още един шанс на Доналд Тръмп“.

В свое видео в социалната мрежа Екс (бившия Туитър) Десантис призна, че има някои „разногласия“ с бившия президент, но категорично смята Тръмп за „по-добър“ от Байдън.

В отговор Тръмп нарече Десантис „наистина страхотен човек“ и каза, че той е направил „добра кампания, което не е лесно“.

Единствен опонент на Тръмп след оттеглянето на Десантис остава бившата губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли. В Айова тя събра 19,1% от гласовете на републиканците.

Хейли смята, че тя е единственият кандидат, който има шанс да победи сегашния президент Джо Байдън. Конкурентите ѝ обаче я критикуват, а Десантис я нарече представителка на „старата републиканска гвардия от миналото“.

Кадър от кампанията на Рон Десантис в Ню Хемпшир, 19 януари 2024 г. Губернаторът на Флорида прекрати кампанията си малко преди вотът в щата да се проведе.
Кадър от кампанията на Рон Десантис в Ню Хемпшир, 19 януари 2024 г. Губернаторът на Флорида прекрати кампанията си малко преди вотът в щата да се проведе.

САЩ ще изберат следващия си президент през ноември тази година, а първичният вот се провежда за определяне на кандидатите от различните партии. Номинация на Демократическата партия се очаква да бъде настоящият президент Байдън, а Тръмп е фаворит на републиканците.

Тръмп спечели президентските избори в САЩ през 2016 г. и остана начело на страната до началото на 2021 г. Сега той отново се кандидатира за поста на фона на множество дела, заведени срещу него.

В началото на януари тази година стана ясно, че Върховният съд на САЩ ще се произнесе по дело, с което може да се реши дали Тръмп изобщо може да бъде включен в бюлетината за президентския вот.

Дотук се стигна, след като съдът в Колорадо забрани на Тръмп да участва в първичните избори в щата. Подобни съдебни битки за отстраняването на бившия президент от надпреварата се водят и на други места.

Основание за тях е мощната кампания на Тръмп след изборите през 2020 г., с която той целеше да убеди привържениците си, че резултатите са фалшифицирани в негов ущърб заради победата на Байдън.

Напрежението ескалира и се стигна до щурм на сградата на Конгреса във Вашингтон през януари 2021 г. Атаката на американския парламент породи масови безредици, материални щети и смъртта на няколко души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG