Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатът от ДПС Димитър Аврамов получи условна присъда за търговия с влияние


Димитър Аврамов в парламента
Димитър Аврамов в парламента

Депутатът от ДПС Димитър Аврамов е осъден условно по обвинение за търговия с влияние и подкуп, съобщи Софийският градски съд (СГС), цитиран от БТА. Присъдата е за срок от една година с три години изпитателен срок, в който тя може да стане ефективна, ако Аврамов извърши ново престъпление.

Той беше арестуван през лятото на 2012 г. и обвинен, че в тогавашното си качество на депутат от ГЕРБ е поискал от бизнесмена Светослав Илчовски 220 000 лв., както и право върху ползването на земеделските му земи. Според прокуратурата в замяна Аврамов е предложил да упражни влияние над Областната дирекция "Земеделие" във връзка със земите, за които се отпускат субсидии.

Според присъдата на СГС като помагач на Аврамов е действал Методи Петков, който е осъден на шест месеца условно. Третият подсъдим по случая - Владимир Чернев, е оправдан. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд (САС).

При първото разглеждане на делото на първа инстанция през 2016 г. Аврамов беше оправдан, но след това САС отмени това решение и върна казуса за ново разглеждане.

През 2019 г. то тръгна повторно, но вече в Специализирания наказателен съд, който по онова време беше компетентен да съди депутати. След закриването му през 2022 г. делото отново беше прехвърлено в Софийския градски съд.

Веднага след ареста си през 2012 г. Аврамов беше изключен от ГЕРБ, но впоследствие оглави листата на ДПС в Монтана и оттогава неизменно е избиран за народен представител от движението. През последните години имунитетът му няколко пъти беше свалян заради делото за търговия с влияние.

За последно това стана през миналата пролет, след като бившият главен прокурор Иван Гешев загуби политическата подкрепа на ГЕРБ и ДПС и впоследствие беше уволнен с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Преди уволнението си Гешев поиска имунитетите на няколко народни представители, сред които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, депутатът от партията му Даниел Александров, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, независимият депутат Радостин Василев, както и Веселин Вешев и Ангел Георгиев от "Възраждане".

Делата срещу Борисов и Петков впоследствие бяха прекратени, по останалите прокуратурата скоро не е огласявала информация за това как се развиват.

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG