Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демократи призоваха Байдън да се откаже от президентската надпревара. Той обеща да продължи


Американският президент Джо Байдън, 18 юли 2024 г.
Американският президент Джо Байдън, 18 юли 2024 г.

Представители на Демократическата партия в американския Конгрес призоваха президента Джо Байдън да прекрати кампанията си за президентските избори през ноември, предаде Ройтерс в петък.

Байдън обаче обеща да продължи участието си в надпреварата за втори президентски мандат и каза, че ще поднови кампанията си следващата седмица.

Новината идва близо седмица след опита за убийство на съперника на Байдън в надпреварата - бившия президент от републиканците Доналд Тръмп. Анализатори твърдят, че атаката може да увеличи шансовете на Тръмп да спечели президентските избори в САЩ.

Натискът към Байдън да оттегли кандидатурата си пък започна месец по-рано - след провеждането на първия дебат с Тръмп, в който действащият президент се представи много слабо. Пропуските на Байдън в дебата повдигнаха въпроси относно способностите му да спечели и да изпълнява задълженията си като президент за още четири години.

Сега повече от 10% от демократите в Конгреса на САЩ публично настояха 81-годишният Байдън да се откаже от състезанието за втори мандат.

„Смятам, че президентът трябва да прекрати кампанията си“, каза сенаторът от Охайо Шерръд Браун, цитиран от Асошиейтед прес.

Морган Макгарви, член на Камарата на представителите от демократите, също призова Байдън да се оттегли.

„Няма радост в признанието, че той не трябва да бъде нашият кандидат. Но залогът е твърде голям“, каза Макгарви.

„Вашата кандидатура е на път да загуби Белия дом и потенциално да повлияе на важни решения в Камарата на представителите и Сената. Именно поради тези причини Ви призовавам да се оттеглите“, каза по адрес на Байдън представителката на демократите Зоуи Лофгрен.

Лофгрен е близка до бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която е сред най-влиятелните демократи. Пелоси не е призовавала публично Байдън да се оттегли. Анонимен източник на Ройтерс твърди, че е казала на действащия президент, че не може да спечели изборите.

Към момента Байдън е изолиран в къщата си в Делауеър, след като беше диагностициран с коронавирус.

„Очаквам с нетърпение да се върна на предизборната пътека следващата седмица, за да продължа да разобличавам заплахата от програмата на Доналд Тръмп“, каза той.

Байдън добави, че „заедно, като партия и като страна, ние можем и ще победим на изборите“.

По-рано в петък ръководителката на кампанията на Байдън Джен О'Мали Дилиън призна, че има „подхлъзване“ в подкрепата за действащия президент. Въпреки това Дилиън настоя, че Байдън със сигурност ще остане в надпреварата и още има „множество пътища“ за победа над Тръмп.

Източници на Ройтерс обаче твърдят, че Байдън вече приема сериозно призивите да се оттегли, а много демократи смятат, че това е просто въпрос на време.

Междувременно Републиканската партия изглежда много по-обединена около своята кандидатура за президентския вот. През изминалата седмица се проведе Националният конгрес на републиканците в Милуоки, където Тръмп официално беше издигнат за президент.

При демократите формалното издигане на президентската номинация предстои в края на месец август.

Ако Байдън се оттегли като кандидат, 59-годишната вицепрезидентка Камала Харис би могла да поеме номинацията. Проучване на Ройтерс и института „Ипсос“ показа, че тя се представя малко по-добре от Байдън в хипотетична битка срещу Тръмп.

В седмиците след неуспешния си дебат с Тръмп Байдън имаше още изяви с лапсуси. По време на срещата на върха на НАТО той погрешно нарече украинския президент Володимир Зеленски „президента Путин“, като така го обърка с лидера на Русия. По-късно през юли Байдън обърка и имената на Камала Харис, както и на Тръмп.

Байдън победи Тръмп на президентските избори през 2020 г., след като изкара два мандата като вицепрезидент на Барак Обама от 2009 до 2017 г. Тръмп беше президент на САЩ между 2017 и 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG