Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да бъдеш част от история за промяна. "ДарПазар", които правят подаръците с добавена стойност възможни


Eкипът на Българския център за нестопанско право - организатор на "ДарПазар"
Eкипът на Българския център за нестопанско право - организатор на "ДарПазар"

Те са мостът, който свързва бизнесите с кауза и хората, които искат с подаръците си да помагат на другите. Те са единственият онлайн магазин в България, който предлага продукти на изцяло български бизнеси с кауза.

Едно кафе или една играчка могат да значат много. Особено когато зад тях стои социална кауза. Това е и тяхната философия - човек може да прави всичко, което така или иначе прави, но заедно с това да помага на хората, които имат нужда.

Те са екипът, който стои зад инициативата "ДарПазар" - платформата, която помага на малки и големи социални предприемачи да достигат до повече хора. "ДарПазар" се организира от Българския център за нестопанско право (БЦНП). В началото на декември започна техният пътуващ ежегоден коледен базар "Малкото е много".

"Това е силата на пазаруването с добавена стойност. Ти си купуваш нещо, което е за теб, но заедно с това ставаш част от история за промяна", казва Александър Киров от БЦНП.

"ДарПазар" започва преди 4 години като онлайн магазин, който събира изделията на различни бизнеси с кауза. Поводът са коледните празници, но той бързо прераства в нещо повече.

"Идеята е, че съществуват много повече начини да оказваш подкрепа на смислени идеи отвъд това просто да дариш пари в касичка", казва Киров.

Коледният базар на "ДарПазар" всяка година се провежда на различно място. Той няма един дом, а следва бизнесите и институциите, които припознават каузата им.

Коледният щанд на "ДарПазар" в "Щрак"
Коледният щанд на "ДарПазар" в "Щрак"

През 2022 г. БЦНП отваря социалното си пространство "Щрак" заедно с Българска фондация Биоразнообразие и JAMBA - платформа, която свързва хората в България с местата, които предлагат работа. Така "Щрак" се превръща и в целогодишния дом на "ДарПазар", където хората могат да разгледат изделията на бизнесите с кауза.

"Тази общност от социални предприятия продължава да расте. Всяка година нови предприятия, които развиват бизнес с добавена стойност, се присъединяват към "ДарПазар", казва Киров.

Едно от предприятията, които участват в „ДарПазар“ е фондация "Рождество Христово". Там работят самотни майки и жени в неравностойно положение, които имат нужда от място, където достойно да изкарват прехраната си. Те правят това като произвеждат играчки от вълна и от филц.

Коледни фигури, изработени от Фондация "Рождество Христово"
Коледни фигури, изработени от Фондация "Рождество Христово"

Друга инициатива, с която "ДарПазар" работи, е Социалната чайна от Варна. Там работят младежи, израснали без родители и вече навършили 18-годишна възраст. За много от тях това е първото им работно място, а чрез "ДарПазар" канчетата и чайовете, които те правят, достигат до повече хора.

Канчета, изработени от Социалната чайна и Българска фондация "Биоразнообразие"
Канчета, изработени от Социалната чайна и Българска фондация "Биоразнообразие"

Александър Киров разказва, че едно от предизвикателствата на работата с такива предприятия е да покажеш на хората, че изработеното от тях може да бъде много разнообразно от очакваното - от храна до дрехи и украса.

Освен да показват продуктите на социалните предприятия обаче екипът зад "ДарПазар" има и друга мисия - да им помага да бъдат по-конкурентоспособни с обучения и конкретни насоки.

"Правим обучения, с които им показваме как да организират и структурират своя бизнес, как да са абсолютно легални така, както трябва да бъде всеки един бизнес. Целта ни е да бъдат устойчиви и финансово независими", казва той.

Така те ги стимулират да опитват нови неща, да разказват вълнуващите си истории и да достигат до повече хора.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG