Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР уволни четирима полицаи за насилието на протестите срещу БФС


Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Четирима служители на министерството на вътрешните работи (МВР) са уволнени заради полицейското насилие на протестите срещу Българския футболен съюз (БФС) през ноември. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов в сряда вечерта.

Новината идва, след като протестът с искане на оставка на ръководството на БФС прерасна в тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в центъра на София. Бяха ранени десетки граждани, които се оплакаха от полицейско насилие и нарушени права.

Сега Калин Стоянов съобщи пред Българската национална телевизия, че четири от дисциплинарните проверки, водени срещу служители, работили онази вечер, са завършили с уволнения.

"Четирима служители са уволнени за употребена неправомерна физическа сила спрямо граждани, без това да е било необходимо", каза Стоянов. Той обаче не даде повече подробности за това кои са служителите и какви са конкретните им провинения.

По думите му в момента текат дисциплинарни проверки и спрямо деветима други полицаи за извършени 10 нарушения.

По-рано "Продължаваме промяната-Демократична България" поиска Стоянов да подаде оставката си, но той отказа и беше подкрепен за това от ГЕРБ и ДПС. Самият той опита да прехвърли отговорността за сблъсъците на протеста срещу БФС на Столичната община.

Протестът, който се проведе на 16 ноември, беше срещу дългогодишното ръководство на БФС начело с Борислав Михайлов. В началото му футболните фенове хвърляха предмети по охраняващите събитието полицаи. Впоследствие се появиха кадри и на полицейско насилие срещу граждани, които не оказват съпротива.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България поиска от Столичната община записите от камерите от района на сблъсъците, за да извърши собствено разследване на случилото се. Общината обаче отказа да ги предостави.

Как София пламна заради футбола
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG