Връзки за достъпност

Извънредни новини

Споразумението за разминиране на Черно море е факт. В операциите ще участват Турция, България и Румъния


Турският министър на отбраната Яшар Гюлер, румънският му колега Ангел Тилвар и заместник-министърът на отбраната на България Атанас Запрянов на церемонията по подписване на меморандум за разбирателство за създаване на военноморска група за противоминни действия в Черно море.
Турският министър на отбраната Яшар Гюлер, румънският му колега Ангел Тилвар и заместник-министърът на отбраната на България Атанас Запрянов на церемонията по подписване на меморандум за разбирателство за създаване на военноморска група за противоминни действия в Черно море.

Tурция, Румъния и България подписаха в четвъртък споразумение за съвместнo разчистване на мините, плаващи в Черно море заради войната на Русия срещу Украйна, съобщиха от Министерството на отбраната (МО). Документът предвижда създаване на Противоминна военноморска група в (МСМ Black Sea). Очаква се до началото на операциите по разминиране да минат месеци.

Това става след няколкомесечни преговори и на фона на няколко инциденти с кораби и случаи на изхвърлени от морето мини на румънския и българския бряг.

Последният инцидент е от 27 декември, когато гръцки товарен кораб се натъкна на руска мина. Последва пожар, а двама моряци пострадаха. От началото на войната в Украйна в Черно море са унищожени близо 90 плаващи мини.

Споразумението беше подписано в Анкара от турският министър на отбраната Яшар Гюлер, румънският му колега Ангел Тилвар и българският зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той заместваш министър Тодор Тагарев, който е на посещение в САЩ.

След като документът бъде одобрен и от турският парламент, ще започне оперативно планиране на дейността на MCM Black Sea. Първоначално се предвижда участието на противоминни кораби само на трите черноморски съюзни държави. Инициативата остава отворена за участие и на други страни членки на НАТО, извън района на Черно море.

Операциите на MCM Black Sea ще се ръководят от комитет, в който влизат началниците на Военноморските сили на трите държави. На база на взетите от него решения, ще се изготвя график за провеждане на операции в определени райони. Периодите, в които ще се извършват действия по разминиране ще бъдат не повече от 4 за по 15 дни в рамките на една календарна година, уточнява МО.

"Оптималното участие от всяка участваща страна за съответната активация на групата е с един кораб", казаха от българското Министерство на отбрана в отговора си до Свободна Европа преди седмица.

В рамките на операцията ще бъдат използвани противоминни кораби, патрулни и командни кораби, хеликоптери и дронове.

Очаква се Турция да играе най-голяма роля, тъй като разполага с най-много плавателни съдове, способни да извършват подобни операции. Румъния ще участва с кораби за разминиране, хеликоптери, безпилотни самолети и водолази, според информация на румънската редакция на Свободна Европа.

Напрежението в Черноморския регион е повишено и заради опитите на Кремъл да саботира износа за зърно от Украйна. След като излезе от Зърнената сделка през юли Руският военноморски флот проведе учения, в това число в рамките на икономическата морска зона на България. През ноември Украйна съобщи, че руски военни самолети пускат "взривни предмети" над възможните пътища за цивилни плавателни съдове в Черно море.

Въпреки че операцията има по-скоро хуманитарен характер - почистване на мини, тя трябва и да покаже на Русия, че останалите страни в региона не са съгласни с демонстрацията ѝ на военна доминация в Черно море.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG