Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът остави в ареста обвинения за убийствата в Лозен. Той не оспорва решението


Чавдар Бояджиев беше доведен в съда под охрана и отказа да говори
Чавдар Бояджиев беше доведен в съда под охрана и отказа да говори

Обвиняемият за двойното убийство в Лозен - Чавдар Бояджиев, остава в ареста, реши Софийският градски съд. В съдебната зала служебният му адвокат съобщи, че той е съгласен с предложената от прокуратурата мярка за неотклонение и няма да я оспорва.

"Това е от една страна покаяние, а от друга страх от евентуални приятели и близки на жертвите", каза защитникът и добави, че всички са видели протестите на жители в Лозен и смята за по-благоразумно да не иска промяна на мярката.

34-годишният мъж е обвинен за убийствата на 18-годишната ученичка Яна Велинова и 27-годишния Иво Колев, като според разследващите мотивът са финансови отношения и с двамата.

Едното тяло беше открито в събота край село Лозен, а другото - край столичния кв. “Горубляне”. Бояджиев е бил задържан на магистрала “Тракия”, близо до Бургас, след което е направил самопризнания.

Така той е признал и за още едно убийство - на 22-годишна жена, извършено миналата пролет. Тогава той е бил разследван и пуснат, тъй като е получил само обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Сега той е разказал, че я е убил умишлено. По неофициална информация става въпрос за задушаване по време на сексуален акт.

Заради "сериозни пропуски" в разследване беше отстранен шефът на Осмо РПУ в София, а временният главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на районната прокурорка на София Невена Зартова, но тя отказа да я даде. Затова в понеделник той разпореди пълна проверка на дейността ѝ от началото на 2022 г., както и на работата на наблюдаващата делото прокурорка Радослава Каназирева.

Доказателствата, които прокуратурата представи в съда срещу Бояджиев за извършените сега убийства, са кръв по дулото на пистолета от жена, която най-вероятно е убитата Яна, и кръв от мъж по маратонката, за която ще се установява дали е на застреляния Колев.

Двете убийства са извършени с огнестрелно оръжие по особено жесток и мъчителен за жертвите начин, съобщи в неделя зам.- главният секретар на МВР Живко Коцев.

Бояджиев твърди, че е бил длъжник на Колев за сумата от 10 000 лв. и че в деня на убийството се е срещнал с него под претекст, че ще му ги върне. Имал обаче намерение да му поиска още 15 000 лв., за да замине за Русия, което той му отказал.

"Това, което Чавдар Бояджиев казва в показанията си, е, че е искал да се укрие в Русия, за да вземе участие във войната срещу Украйна, за да не бъде екстрадиран и върнат в България", каза прокурор Людмила Николова.

Тя отбеляза, че обвиняемият не е обжалвал мярката за неотклонение от желание за самосъхранение.

Според адвоката на Бояджиев той имал бели петна и не си спомнял всичко. Самопризнанията не са достатъчни за осъдителна присъда, необходимо е и другите доказателства да се стиковат със самопризнанията, а засега това не е на лице, каза още той.

Съдът обаче сподели доводите на прокурора, че има достатъчно доказателства, които водят до обосновано предположение, че Бояджиев е автор на на престъплението, за което е привлечен като обвиняем, съобщиха от пресцентъра на СГС. Затова магистратите приеха, че е налице реална опасност той да се укрие и да извърши ново престъпление и определиха като подходяща най-тежката мярка за неотклонение.

За това престъпление законът предвижда доживотен затвор, доживотен затвор без замяна или затвор от 15 до 20 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG